Linkovi

Evropljani: Kameronov govor "partijski"


Većina evropskih zvaničnika govor britanskog premijera o mogućem izlasku iz Unije doživljava kao "partijski".
Većina evropskih zvaničnika govor britanskog premijera o mogućem izlasku iz Unije doživljava kao "partijski".

Evropa danas bruji od reakcija na govor britanskog premijera Kamerona o izlaznoj opciji iz EU za Veliku Britaniju ili potrebi novih pregovora o njenom položaju unutar EU.

Evropa danas bruji od reakcija na govor britanskog premijera Kamerona o izlaznoj opciji iz EU za Veliku Britaniju ili potrebi novih pregovora o njenom položaju unutar EU. Većina sa evropske strane govor smatra vise partijskim nego drzavničkim, osudjujući namjeru Britanaca da iz Evrope, kao iz super-marketa, biraju samo ono sta im se svidja.

Prema evropskim parlamentarcima, govor britanskog premijera je bio, u suštini, namijenjen za domaću upotrebu, pokušavajući udovoljiti euro-skepticima unutar vlastite partije.

"Mislim da je ovdje riječ o situaciji unutar partije - situaciji koju treba zadovoljiti. Stvar je u tome da se debata vodi unutar partije a ne unutar cijele zemlje i ako ovo pitanje gledamo van pisanja tabloida, vidjećemo drugačiju Veliku Britaniju. Siguran sam da će oni ostati u EU - želimo biti od pomoći ali ne tako što ćemo da slabimo Uniju - moramo je učiniti boljom i uspješnijom", poručuje predsjednik Vanjsko-političkog komiteta Evropskog parlamenta, Elmar Brok.

"Mislim da je riječ o političkom govoru - bio je to govor lidera Torijevaca, a ne britanskog premijera. Zašto to govorim? Zato što je on tražio da samo Britanija ponovo pregovara o članstvu, što je nemoguće. Ako to započnemo sa Velikom Britanijom, onda će svaka od evropskih članica tražiti isto", smatra šef liberala Evropskog parlamenta, Gi Verhovštat.

"Sasvim sigurno, bilo bio bolje imati Veliku Britaniju unutar EU, ali vjerujem da Britanija više treba Evropu, nego što mi trebamo Britaniju. Zato je slučaj da njihova industrija već lobira da ostanu punporavna članica EU i vidimo da i javnost ide sve više u tom pravcu, jer žele ostati u UNiji, posebno mladi ljudi, čiji interes za pronalaženje zaposlenja je u vezi sa ostankom u EU“, konstatuje Elmar Brok.

"Za par godina će nam trebati ono što ja zovem Novi evropski sporazum, novi ustav da imamo Evropu još više integrisanu, dakle, ono što ćemo uskoro učiniti je upravo suprotno od onoga što traži premijer Kameron“, ukazuje Verhofštat.

"Ako se gospodin Kameron bori za drugačiju Evropu, više socijalnu Evropu, sa više pravde i poštenja, tada sam ja na njegovoj strani. Medjutim, on se ne bori za drugačiju Evropu- on se bori za opciju izlaska, za britansku autonomiju unutar Evrope, ali to je nemoguće. Nama treba Evropa sa snažnijom socijalnom dimenzijom, više pravična i ne možemo dozvoliti Cameronu da iz Evrope uzima samo ono što mu odgovara, nema načina da se to desi", smatra šef socijal-demokrata Evropskog parlamenta, Hanes Svoboda.

"Kameronova ideja o Evropi je da je to velika pijaca, gdje dodjete i odete kada vam drago. Ali EU nije to- za nas EU traži odgovornost, povjerenje i integracije. Dakle, njegov kalendar i agenda nisu realni", komentar je članice Evropskog parlamenta iz Grupe Zelenih, Izabel Duran.

Za Evropsku komisiju je riječ o važnom doprinosu demokratskoj debati u Evropi.

"Na britanskoj vladi i narodu je da odluče šta je najbolji pristup mjestu Velike Britanije u okviru EU“, prokomentarisala je portparolka Evropske komisije, Pia Arenkilde Hansen.

Zvanični Berlin je u prvoj reakciji na Kameronov govor istakao kako ima prostora za razgovor, ali da treba uvažiti i stavove i interese ostalih evropskih članica, dok je iz Ministarstva spoljih poslova Francuske poručeno da će, ukoliko Britanija odluči da dalje nastavi sama, objeručke dočekati tamošnje biznismene kojima, razumljivo, ne odgovora bilo kakava nova izolacija Ostrva od evropske matice.
XS
SM
MD
LG