subota, 19. april 2014

Aktuelno / Globalne teme

Protesti u Evropi zbog nemira na Bliskom istoku

U Parizu, stotine propalestinskih demonstranata su tražile da Izrael zaustavi nasilje i ne meša se u palestinsku politiku

Oštećena zgrada u južnom izraelskom gradu OfakimOštećena zgrada u južnom izraelskom gradu Ofakim
x
Oštećena zgrada u južnom izraelskom gradu Ofakim
Oštećena zgrada u južnom izraelskom gradu Ofakim
Veličina slova - +
Glas Amerike
Izraelsko-palestinski sukob je izazvao proteste u više velikih evropskih gradova. U Parizu, stotine propalestinskih demonstranata su tražile da Izrael zaustavi nasilje i ne meša se u palestinsku politiku.

„Izbori se približavaju, oni vide da je njihova ekstremno desničarska koalicija u opasnosti i žele da pokažu da su jedino oni u stanju da skrše Palestince“, rekao je Taufik Tahani, član francuske organizacije za solidarnost sa Palestincima.

U Rimu, demonstranti su se okupili ispred zgrade parlamenta, tražeći međunarodnu osudu nasilja koje je izbilo kada je prošle srede u izraelskom raketnom napadu poginuo Ahmed al-Džabari, komandant oružanog krila Hamasa. Potom su u raketnom napadu iz Pojasa Gaze poginula tri Izraelca.

U Londonu, policija se sukobila sa nekim demonstrantima ispred izraelske ambasade, ali nema izveštaja o hapšenju.

Tokom boravka u Madridu u Španiji, brazilski ministar spoljnjih poslova Antonio de Agvijar Patriota, rekao je da obe strane ne bi trebalo da odustaju od diplomatskog rešenja. „Zahtevamo prekid nasilja i tražimo da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija preuzme odgovornost u ovom slučaju i izražavamo podršku zahtevu Palestine da dobije posmatrački status u Ujedinjenim nacijama i poručujemo Palestini i Izraelu da put za prevazilaženje krize vodi kroz diplomatiju i dijalog“, rekao je brazilski ministar.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
18.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...