nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Protesti u Evropi zbog nemira na Bliskom istoku

U Parizu, stotine propalestinskih demonstranata su tražile da Izrael zaustavi nasilje i ne meša se u palestinsku politiku

Oštećena zgrada u južnom izraelskom gradu OfakimOštećena zgrada u južnom izraelskom gradu Ofakim
x
Oštećena zgrada u južnom izraelskom gradu Ofakim
Oštećena zgrada u južnom izraelskom gradu Ofakim
Glas Amerike
Izraelsko-palestinski sukob je izazvao proteste u više velikih evropskih gradova. U Parizu, stotine propalestinskih demonstranata su tražile da Izrael zaustavi nasilje i ne meša se u palestinsku politiku.

„Izbori se približavaju, oni vide da je njihova ekstremno desničarska koalicija u opasnosti i žele da pokažu da su jedino oni u stanju da skrše Palestince“, rekao je Taufik Tahani, član francuske organizacije za solidarnost sa Palestincima.

U Rimu, demonstranti su se okupili ispred zgrade parlamenta, tražeći međunarodnu osudu nasilja koje je izbilo kada je prošle srede u izraelskom raketnom napadu poginuo Ahmed al-Džabari, komandant oružanog krila Hamasa. Potom su u raketnom napadu iz Pojasa Gaze poginula tri Izraelca.

U Londonu, policija se sukobila sa nekim demonstrantima ispred izraelske ambasade, ali nema izveštaja o hapšenju.

Tokom boravka u Madridu u Španiji, brazilski ministar spoljnjih poslova Antonio de Agvijar Patriota, rekao je da obe strane ne bi trebalo da odustaju od diplomatskog rešenja. „Zahtevamo prekid nasilja i tražimo da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija preuzme odgovornost u ovom slučaju i izražavamo podršku zahtevu Palestine da dobije posmatrački status u Ujedinjenim nacijama i poručujemo Palestini i Izraelu da put za prevazilaženje krize vodi kroz diplomatiju i dijalog“, rekao je brazilski ministar.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE