ponedeljak, 02. maj 2016

Aktuelno

Evropa: I lekovi u hrani

Britanska Agencija za standardizaciju hrane je saopštila da je osam od 206 testiranih uzoraka konskog mesa bilo pozitivno na fenilbutazon, jak lek protiv bolova

x
Glas Amerike
Evropska kriza zbog prehrambenih proizvoda zagađenih konjskim mesom se danas povećala, kada su nadležni u Britaniji saopštili da testovi pokazuju da proizvodi prodavani potrošačima u Francuskoj možda sadrže male količine jakog leka protiv bolova.

Britanska Agencija za standardizaciju hrane je saopštila da je osam od 206 testiranih uzoraka konjskog mesa bilo pozitivno na fenilbutazon, poznat pod nazivom „but“. Navodi se da je meso šest od tih osam konja, prerađenih u klanici na jugozapadu Engleske, poslato u Francusku i „moguće ušlo u lanac hrane“.

Agencija je saopštila da zajedno sa francuskim vlastima traga za tim mesom. Direktorka engleske agencije je danas saopštila da male količine tog leka pronađenog u konjskom mesu „predstavljaju vrlo malu opasnost za ljudsko zdravlje“. Ona je objasnila da je „but“ lek koji se uobičajeno koristi za konje, ali se povremeno prepisuje i pacijentima koji pate od teškog artritisa, uz prateće efekte u malom broju slučajeva.

U Parizu, visoki zvaničnici su saopštili da je istraga pokazala da je francuska kompanija za preradu mesa „Spangero“ svesno prodavala konjsko meso kao govedinu. Ministar poljoprivrede Stefan le Fol je izjavio da vlada mora toj kompaniji da oduzme dozvolu za rad. Zbog tog skandala, milioni proizvoda su povučeni iz prodavnica, najpre u Britaniji i Irskoj, ali potom i u drugim zemljama uključujući Švedsku i Nemačku.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE