ponedeljak, 02. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Evropa: Istraga o prodaji konjskog mesa

Skandal je izbio početkom meseca u Britaniji, kada je otkriveno da zamrznuta lazanja koju je prodavao prehrambeni gigant Findus sadrži konjsko meso

x
Glas Amerike
Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijis zatražio je pokretanje istrage o sve obimnijem skandalu u vezi sa prodajom konjskog mesa u Evropi i kažnjavanje firmi koje prodaju konjsko meso kao govedinu.

Fabijis je to juče izjavio francuskim medijima, dok je nekoliko velikih francuskih prodavaca hrane saopštilo da su opozvali lazanju, musaku i druge proizvode koji bi mogli da sadrže pogrešno markirano meso.

Skandal je izbio početkom meseca u Britaniji, kada je otkriveno da zamrznuta lazanja koju je prodavao prehrambeni gigant Findus, sa sedištem u Švedskoj, sadrži konjsko meso. Te obroke proizvela je francuska prehrambena kompanija Kogel - sa mesom kojim ga je uglavnom snabdevala francuska kompanija za preradu mesa Spangero.

Francuski ministar zaštite potrošača, Benoa Amon, rekao je da je poreklo konjskog mesa u Rumuniji, a kupovali su ga francuski, holandski, kiparski i drugi distributeri. Amon je rekao da će biti sprovedena šira istraga o mogućim prevarama u prehrambenoj industriji.

Iako nema izveštaja o zdravstvenim rizicima od konzumiranja konjskog mesa, ova prevara je uznemirila potrošače širom Evrope.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE