sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Produbljuje se recesija u eurozoni

Najnoviji zvaničnici podaci pokazuju da je drugi po veličini ekonomski blok u svetu zabeležio pad od 0,6 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine

x
Ekonomska aktivnost u eurozoni se u četvrtom kvartalu prošle godine smanjila po najbržoj stopi od vrhunca krize krajem 2008. Nepovoljni podaci dolaze iz Njemačke, Francuske i Italije.

Ekonomija eurozone se, uprkos preprekama, oporavlja. Efekti tog oporavka međutim još nisu vidljivi. Najnoviji zvaničnici podaci pokazuju da je drugi po veličini ekonomski blok u svijetu zabilježio pad od 0,6 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine. Piter Dikson, ekonomista u Komercbanci, smatra međutim da se situacija neće dalje pogoršavati.

"Podaci za četvrti kvatral u eurozoni su negativni. U bliskoj budućnosti, odnosno u prvoj polovini 2013, vidjećem neke nagovještaje stabilizacije. To ne znači da će biti velikih, pozitivnih cifri koje pokazuju rast. Možda će biti stagnacije ili neznatnog pada u prvom kvartalu i nadamo se stagnacije ili manjeg rasta u drugom”.

Cjelokupna eurozona se suočava sa problemima zbog loših rezultata u njenoj najvećoj ekonomiji- Njemačkoj. Bruto društveni proizvod u toj zemlji smanjio se za 0, 6 odsto u poslednjem kvartalu 2012 - više nego što se očekivalo. Takođe je riječ o trećem najvećem padu od uvođenja eura prije 14 godina. Francuska, druga po veličini ekonomija u eurozoni, takođe je zabilježila pad krajem prošle godine, od 0,3 odsto. 

"Suština francuskog problema je nedostatak konkurentnosti. U toj zemlji nije sproveden veliki broj ekonomskih reformi kao u u drugim djelovima eurozone, naročito u Njemačkoj, u proteklih deset godina. To znači da, ako i kada konačno bude oporavka, francuska ekonomija će nastaviti da se sočava sa problemima”, smatra Dikson.

Ako se uzme u obzir nepovoljna situacija u Francuskoj i Njemačkoj, onda nije iznenađenje što je treća po veličini ekonomija, Italija, takođe nazadovala. Njen bruto društveni proizvod smanjio se za ogromnih 0,9 odsto, što je dodatno produbilo recesiju.

A kada se već govori o recesiji, zvanični podaci za Španiju biće objavljeni kasnije ovog mjeseca. Već je poznato da se Madrid nalazi u dubokoj i bolnoj recesiji, dok će ova godina takođe će biti puna prepreka

Ekonomska aktivnost u eurozoni ipak bi trebalo da počne da se ubrzava tokom godine. To će međutim uglavnom zavisiti od situacije u Njemačkoj koja je, kako ukazuju optimisti, mnogo spremnija da izađe na kraj sa snažnim eurom od ostalih članica.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE