sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Eurozona u dubokoj recesiji

Evropska unija priznaje da će se recesija nastaviti najmanje još godinu, između ostalog i zbog visoke stope nezaposlenosti

x
Danas su saopštene nove loše vijesti za ekonomiju eurozone. Evropska komisija predviđa da će se privredna aktivnost u 17-očlanoj monetarnoj uniji smanjiti u ovoj godini, dok će u cjelokupnoj Evropskoj uniji biti zabilježen samo neznatan rast.

Uoči današnjeg saopštenja, očekivanja su možda bila malo optmističnija. Eurozona će međutim, umjesto prevazilaženja postojećih preporeka, zapasti u dublju recesiju. Sumorne projekcije saopštio je evropski komesar Oli Ren.

"Naša projekcija za ovu godinu je da će rast u cjelokupnoj Evropskoj uniji biti na nuli, dok će u eurozoni biti zabilježen pad od 0, 3 odsto.”

Evropska unija bila je predvidjela rast od 0, 1 odsto za 2013. Sada međutim priznaje da će se recesija nastaviti najmanje još godinu. Komisija za to okrivljuje nedostatak bankarskih kredita, te rekordnu nezaposlenost. Broj nezaposlenih će, kako se očekuje, ove godine porasti još više, na preko 19 miliona. Uprkos lošim vijestima, član odbora Evropske centralne banke Jorg Asmusen kaže da ta insititucija neće intervenisati.

“Eurozona se suočava sa brojnim, velikim ekonomskim izazovima koji međutim ne mogu da se rješavaju monetarnom politikom. To je obaveza vlada i mislim da je naš trenutni stav odgovarajući.”

Ekonomije na obodu eurozone, poput Španije, su međutim u velikim problemima. Deficit te zemlje je daleko iznad zacrtanih 6, 3 odsto. Francuska je takođe prešla limit, što je dalji dokaz da je druga po veličini ekonomija u silaznoj putanji.

Poslovna aktivnost u francuskom privatnom sektoru pala na najniži nivo u protekle četiri godine, ukazujući na ozbiljne probleme u uslužnom i proizvodnom sektoru. Jedina svijetla tačka je Njemačka. Bundesbanka je ove nedelje predvidjela povratak rasta do aprila. Sudeći prema trenutnoj situaciji, Berlin će u tome biti usamljen.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE