utorak, 03. maj 2016

Aktuelno / Ekonomija i finansije

Grčka nudi da otkupi svoje obveznice

Vlada u Atini danas je saopštila da će pokušati da otkupi 39 milijardi duga, ako bi investitori prodali svoje hartije od vrednosti

Vlasnik grčkih obveznica učestvuje u protestu ispred Centralne banke GrčkeVlasnik grčkih obveznica učestvuje u protestu ispred Centralne banke Grčke
x
Vlasnik grčkih obveznica učestvuje u protestu ispred Centralne banke Grčke
Vlasnik grčkih obveznica učestvuje u protestu ispred Centralne banke Grčke
Glas Amerike
Grčka je ponudila da uloži 13 milijardi dolara kako bi otkupila svoje obveznice prodate privatnim kreditorima u nadi da će time smanjiti svoj ogroman dug.

Vlada u Atini danas je saopštila da će pokušati da otkupi 39 milijardi duga, ako bi investitori prodali svoje hartije od vrednosti po nešto višoj ceni od tekuće na medjunarodnim finansijskim tržištima, ali znatno manjoj od one koliko će te obveznice vredeti kada budu dospele za prodaju.

Grčka je dala zajmodavcima rok do petka da odluče da li prihvataju takav dogovor. Obveznice te dugom ophrvane zemlje se trenutno prodaju za četvrtinu do trećine njihove vrednosti. Investitori bi mogli da dobiju do 40 odsto uložene vrednosti ukoliko prihvate ponudu Grčke.

U medjuvremenu, Grčka je saopštila kako se nada da bi tom prodajom smanjila državni dug za 26 milijardi dolara. Plan o otkupu obveznica je deo niza kompleksnih finansijskih reformi koje je Grčka preduzela kako bi dobila, nedavno isplaćenu narednu tranšu kredita od svojih evropskih suseda, u okviru drugog paketa finansijske pomoći u poslednje dve godine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je bila na čelu evropskih nastojanja da se Grčka primora da usvoji niz mera štednje u cilju ograničenja vladinih troškova i smanjenja duga Atine. Ona je juče taj ublažila stav. Merkel je izjavila da bi Nemačka mogla da oprosti Grčkoj deo duga, ali ne pre 2014. ili 2015., i to samo ukoliko se Atina ne bude više zaduživala.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE