petak, 29. april 2016

Aktuelno / Ekonomija i finansije

Druga recesija u eurozoni

Podaci o ekonomskoj situaciji u Evropi uklapaju se u definiciju recesije kao pada ekonomskog rasta tokom dva uzastopna kvartala.

Demonstracije širom Evrope zbog vladinih mera štednjeDemonstracije širom Evrope zbog vladinih mera štednje
x
Demonstracije širom Evrope zbog vladinih mera štednje
Demonstracije širom Evrope zbog vladinih mera štednje
Glas Amerike
17 zemalja članica eurozone danas je saopštilo da se obim njihovih ekonomija u periodu od jula do septembra smanjio za jednu desetinu procenta, dok je tokom prethodna tri meseca pao za dve desetine jednog procenta. Ti podaci zadovoljavaju definiciju recesije kao pada ekonomskog rasta tokom dva uzastopna kvartala.
 
Prethodna recesija u eurozoni tokom 2008. i 2009. bila je uglavnom izazvana kolapsom sada ugašene američke investicione banke Liman braders. Medjutim, tekuća recesija koncentrisana je na samu Evropu. Za nju je karakterističan neujednačeni odgovor eurobloka na dužnicke krize evropskih vlada tokom protekle tri godine, rekordnu nezaposlenost i odobravanje paketa finansijske pomoći osiromašenim vladama Grčke, Irske i Portugala.

Nemačka i Francuska , dve najveće ekonomije eurozone, napredovale su neznatno u trećem kvartalu, obe za manje od dve desetine procenta. Medjutim, ekonomije Italije, Španije i Holandije su u kontrakciji.
 
Dugom ophrvane vlade eurozone uvele su oštre mere štednje kako bi smanjile deficit, ali su smanjenja troškova dovela do stagnacije ekonomskog rasta. Radnici širom južnog oboda eurozone žestoko protestuju zbog akcija svojih vlada, ali su evropski lideri rešeni da sprovedu svoje planove kako bi svoje dugove stavili pod kontrolu.
 
Stručnjaci predvidjaju da će ekonomija eurozone napredovati neznatno naredne godine, po stopi jedva iznad stagnacije.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE