četvrtak, 05. maj 2016

Aktuelno / Ekonomija i finansije

Grčka prodaje obveznice kako bi izbegla stečaj

Vlada u Atini danas je prodala obveznice u vrednosti od preko 5 milijardi dolara u cilju izbegavanja stečaja kasnije tokom nedelje

x
Glas Amerike
Osiromašena Grčka prikupila je dovoljno novca za izbegavanje bankrotstva, koje je pretilo kasnije ove nedelje.
 
Vlada u Atini danas je prodala obveznice u vrednosti od preko 5 milijardi dolara, što će joj uz druga sredstva omogućiti da u petak namiri finansijske obaveze u vrednosti od preko 6 milijardi dolara.

Nešto ranije, Grčka je usvojila još jednu rundu mera štednje koje su tražili medjunaordni kreditori kao uslov za pružanje nove tranše drugog kredita u poslednje dve godine, u vrednosti od 40 milijardi dolara. Ministri finansija 17 zemalja evrozone tek treba da joj odobre ta sredstva, ali je francuski ministar finansija Pjer Moskovici rekao kako bi to trebalo da se dogodi pre kraja novembra.

Ministri finansija odobrili su plan da se rok Grčkoj za smanjenje duga produži do 2016.  Medjutim, ekonomija te zemlje je u veoma lošem stanju, sa više od četvrtine radne snage bez zaposlenja. 2013. Grčka će ući u šestu godinu recesije.

Evropski lideri kažu da žele da Grčka ostane u evrozoni. Ekonomski analitičar Robert Halver iz Bader banke rekao je da je mogućnost da Atina napusti evrozonu sada stvar prošlosti.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE