utorak, 09. februar 2016

Aktuelno / Globalne teme

Monti: Nećemo tražiti pomoć

Italijanski premijer je o krizi u eurozoni u Rimu razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Mario Monti tokom susreta u RimuNemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Mario Monti tokom susreta u Rimu
x
Nemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Mario Monti tokom susreta u Rimu
Nemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Mario Monti tokom susreta u Rimu
Glas Amerike
Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas Italijanima da ne mogu da očekuju dobrobiti ekonomskih reformi posle samo nekoliko meseci, ali da iskustvo Nemačke pokazuje da vredi istrajati.

Merkel je u Rimu razgovarala sa italijanskim premijerom Mariom Montijem, koji se suočava sa protivljenjem sindikata u pogledu plana za smanjenje javne potrošnje, koji će zvanično biti predstavljen krajem nedelje.

Monti je na konferenciji za novinare rekao da je cilj njegove vlade da se smanje nepotrebni troškovi i poboljša efikasnost, odbacujući navode da bi štednja mogla da nanese novi udarac tržištu rada i ekonomiji. Takođe je ponovio da Italija neće tražiti finansijsku pomoć za saniranje državnog duga.

Nemačka kancelarka rekla je da je u interesu Nemačke da njeni evropski susedi postižu dobre rezultate, naglašavajući da je ta zemlja takođe morala da sprovede odlučne i nepopularne reforme kako bi smanjila nezaposlenost i preokrenula ekonomsku situaciju. Italijani trpe posledice povećanja poreza i visoke nezaposlenosti, dok se privreda nalazi u recesiji koja ne pokazuje znake popuštanja.

Sud u Španiji u međuvremenu je započeo istragu o prevari protiv bivših izvršnih direktora jedne od ključnih banaka, Bankie. Predmet istrage je i jedan bivši visoki funkcioner Medjunarodnog monetarnog fonda.

Bankia je u centru španske bankarske krize koja je primorala Madrid da potraži finansijsku pomoć drugih zemalja u evrozoni u vrednosti od 125 milijardi dolara. Odobravanje loših zajmova za nekretnine i sve niže cene akcija Bankie razgnevili su španske investitore i doveli do delimičnog preuzimanja kontrole od strane vlade.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
08.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE