četvrtak, 05. maj 2016

Balkan

File: Izveštaj EK u aprilu

Evropski komesar Štefan File i potpredsednica srpske vlade Suzana Grubješić učestvovali su na konferenciji "Zapadni Balkan - budućnost u Evropi".

Evropski komesar za proširenje Štefan File i potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić na konferenciji "Zapadni Balkan: Budućnost u Evropi".
Evropski komesar za proširenje Štefan File i potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić na konferenciji "Zapadni Balkan: Budućnost u Evropi".
Elvir Bucalo
Učestvujući na konferenciji "Zapadni Balkan - budućnost u EU", evropski komesar za proširenje, Štefan File je potvrdio - u aprilu će Komisija objaviti izvještaj koji bi trebao da bude osnova za odluku o početku pregovora sa Srbijom.
 
Kako je i ranije rečeno, ključ je u nastavku normalizacije odnosa sa Prištinom - ukoliko se to desi, sredinom aprila će Evropska komisija objaviti izvještaj koji bi trebalo da otvori put odluci o početku završnih pregovora o prijemu.
 
"Evropska komisija će sredinom aprila predstaviti izvještaj o Srbiji. Želimo da ostavimo dovoljno vremena parlamentima evropskih članica da bi mogli da daju zeleno svjetlo svojim vladama a eventualnu odluku u junu. Radi se o važnoj odluci - otvaranju pregovora o prijemu sa Srbijom", naveo je evropski komesar za proširenje.
 
Rečeno je ovo na konferenciji koju je u Evropskom parlamentu organizovala grupa narodnjačkih partija, želeći, deset godina nakon Solunske deklaracija o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, podvući crtu ispod učinjenog.
 
Potpredsjednica srpske vlade za evropske integracije Suzana Grubješić je u svom govoru podvukla je da je, ne samo za zemlje kandidate, nego i budućnost Evrope, veoma bitno da se proces proširenja nastavi i istakla da je Srbija spremna da odmah počne pregovore sa EU o članstvu.

Grubješićeva se požalila na sporost procesa proširenja primetivši da je deset godina posle Solunske deklaracije samo jedna zemlja zapadnog Balkana a putu da ubrzo postane članica EU.

"Politika štapa i šargarepe je održiva samo ako su to dvoje u ravnoteži", rekla je Grubješićeva i zatražila da se "pravila igre ne menjaju u hodu".

Krajem aprila će se okupiti Savjet ministara EU koji bi trebao dati konačnu preporuku za otvaranje pregovora. Do tada, Srbija mora pokazati napredajk u refrmama, ali, prije svega, u dijalogu i primjeni dogovorenog izmedju Beograda i Prištine.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE