Linkovi

EU upozorava grčkog premijera


Grčki premijer se juče obratio parlamentu u Atini
Grčki premijer se juče obratio parlamentu u Atini

Levičarski grčki premijer Aleksis Cipras je izneo planove da ukine Grčki, kako se izrazio, „surovi“ program mera štednje, isključivši time bilo kakvo produženje medjunarodne pomoći.

Medjutim, kako prenosi agencija Rojters, time dolazi u sukob sa svojim evropskim partnerima.

Bio je to prvi veliki govor u parlamentu od kako je postao premijer i poruka Aleksisa Ciprasa je bila ista kao i pre izbora.

Grčka će ukinuti mere štenje i neće prihvatiti tekuću tranšu kredita.

„U potpunosti smo svesni da ovi pregovori neće biti laki. To je put koji leži pred nama i on je težak. Ali u potpunosti verujemo u svoju moć i uspećemo jer je pravda na našoj strani.“

Mnogi Grci su oduševljeni što je vlada uz njih uprkos produbljenju krize širom evrozone:

„Želimo da ljudi u inostranstvu budu svesni naših problema i verujem da je ovaj čovek to pokazao na najčistiji i najpošteniji mogući način.“, kaže gradjanin Atine Manolis Musuris.

„Verujem u njega. Zaista. Samo se nadam da nećemo bankrotirati.“,kaže Elizabet, stanovnica Atine.

To, medjutim, svakim danom postaje sve verovatnije.

Čak i Alan Grinspen, bivši predsednik američke Centralne banke, navodno, smatra da je izlaz Grčke iz evrozone neizbežan.

Svakako, obe strane su izgleda čvrste u svojim uverenjima uprkos jednonedeljnom lobiranju grčkog ministra finansija.

Predsednik Evropske komiije Žan Klod Junker kaže:

„Grčka ne bi trebalo da pretpostavi da se gledište u Evropi promenilo toliko mnogo da će evrozona u celosti usvojiti Ciprasove planove.“

Grčka želi da razmeni dug za obveznice vezane za ekonomski rast. Neki ekonomisti vide pozitivne strane novog pristupa. Medjutim, analitičar Džejms Bevan iz CCLA kaže da će u krajnjoj instanci Cipras morati da prihvati kompromis.

„Podozrevam da će Grčka morati da se složi da će biti strukturalnih reformi i da je realno da Nemačka u tom trenutku može da predvodi u razmatranju željenog puta napred. Ali, da bi Nemačka pristala na ustupke, suštinske reforme bi trebalo da budu obećane.“

Uskoro bi medjutim moglo da dodje do masovnog povlačenja novca iz grčkih banaka i do masovne prodaje grčkih obeznica. Ulozi će zaista biti veliki kada Cipras bude prisustvovao prvom sastanku zemalja evrozone u četvrtak.

XS
SM
MD
LG