subota, 30. april 2016

Aktuelno

Lunaček poziva na priznavanje Kosova

Posljednji skup spoljnopolitčkog komiteta Evropskog parlamenta je rezultirao i snažnim, ponovljenim pozivom evropskim članicama koje još uvijek nisu priznale kosovsku državu, da to što prije učine.

Izvestilac Evrospkog parlamenta za Kosovo, poslanica stranke Zelenih Austrije, Ulrike Lunaček.Izvestilac Evrospkog parlamenta za Kosovo, poslanica stranke Zelenih Austrije, Ulrike Lunaček.
x
Izvestilac Evrospkog parlamenta za Kosovo, poslanica stranke Zelenih Austrije, Ulrike Lunaček.
Izvestilac Evrospkog parlamenta za Kosovo, poslanica stranke Zelenih Austrije, Ulrike Lunaček.
Elvir Bucalo
Razlog za ovaj zahtjev je praktične prirode - na taj način bi Kosovo ušlo i u evropske i u medjunarodne strukture i agencije koje se bave borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije.
 
Neutralan status EU prema kosovskom pitanju, bez obzira što odslikava različite političke stavove unutar same Unije, odmaže samim Evropljanima, uvjerena je izvjestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo. Zato ona u izvještaju koji je usvojio spoljnopolitički komitet, naglašava da je takav odnos Brisela prema Prištini neodrživ:
 
"Evropska unija, njeni predstavnici i ambasadori evropskih država na terenu moraju da iskazuju neutralan stav. Upravo zato, u svome izvještaju po treći put ja ohrabrujem 5 evropskih članica da prepoznaju Kosovo i ja dajem konkretan primjer. Kosovo tako niti je član EUROPOL-a, niti Intrepola. U isto vrijeme, svi govore, posebno oni koji nisu priznali Kosovo, o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dakle, pitanje je - kako to ostvariti ako kosovske vlasti, koje žele da se bore protiv ovih problema, nisu dio ovih organizacija?"
 
Za Lunačekovu nema dvojbe oko sudbine paralelnih institucija na sjeveru Kosova:
 
"Ono što treba da se desi je da se rasformiraju paralelne strukture policije i sudstva na sjeveru i to treba da preuzmu kosovske vlasti. Naravno, u tome treba da učestvuju kosovski Srbi. Oni jesu u odredjenom broju prisutni u kosovskoj policiji i to treba prossiriti."
 
Izvještaj o Kosovu sa ovim stavovima će, nakon podrške spoljnopolitičkog komiteta, biti na glasanju Evropskog parlamenta sredinom narednog mjeseca, kada bi, ukoliko dobije neophodnu parlamentarnu većinu, postao i zvanični stav ove evropske institucije.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: jovanovic962 iz: Sombor, Srbija
12.02.2013 11:40
Gospodja Lunacek ima moju maksimalnu podrsku kao Srbina iz Srbije da sto pre uvede Kosovo u UN, Europol i Interpol i da demokratskim putem ubedi Srbe sa severa Kosova da ukinu svoju policiju i sudstvo.


od: Slobodan iz: Obrenovac
12.02.2013 10:35
S obzirom da Siptari sve kupuju novcem od droge i medjunarnog sverca svegai svacega interesuje me koliko su platili doticnu za ovaj istup.Evropejci legalizacijom nasilnog prekrojavanja drzava zabate sebi noz u ledja.Stvarate nacionalno i versku cistu drzavu.Nikad do sada ni jedan nacionalizam nije opstao a nece ni ovaj.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE