Linkovi

Fajon: Loša situacija u medijima u Srbiji


Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije
Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije

Sloboda medija u Srbiji nikada nije izašla iz evropskih fokusa, tvrdi članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon u izjavi za Glas Amerike, uvjerena da situacija nije bila gora u posljednjih deset, čak dvadeset godina.

Glas Amerike: Ovih dana se, kada je Srbija u pitanju, često pominju medijske slobode, slobode izražavanja, koje su sudeći po evropskim institucijama, dovedene u pitanje.

Tanja Fajon: “Sloboda medija je temeljno ljudsko pravo. Mi se uvek zalažemo za slobodu medija, da novinari imaju bezbednost, da imaju normalne uvjete za rad. Sa druge strane, treba da imaju odgovornost za to što rade. Dakle, tu je uvek priča kako ostvariti uslove da mediji normalno funkcionišu, da nema ekonomskog, političkog pritiska. U Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana se dogadja da ima previše pritisaka, političkog, ekonomskog, na medije, da dolazi do napada na medije, da nema slobode novinara, i tu vlasti moraju da učine puno više. Nije tu samo izazov politički ili ekonomski, izazov za medije je isto tako i digitalna revolucija, koja štampane medije – novine - stavlja u posebno tešku poziciju. Zbog toga, sloboda medija – da, na prvom mestu, a vlasti su one koje treba da stvore normalne uvjete za to”.

Glas Amerike: U Srbiji se sada priča o početku završnih pregovora o prijemu u Evropsku uniju. Da li bi pitanje slobode medija moglo doći negdje na vrh da bude postavljeno s evropske strane?

Tanja Fajon: "Pitanje slobode medija u Srbiji je po mom mišljenju već na vrhu. Imali smo raspravu u Evropskom parlamentu oko rezolucije o napretku Srbije i najviše poslanika je upozorilo na slobodu medija u Srbiji. Ja sam isto tako dala neke dodatne amandmane. Mislim da je bitno da novinari imaju normalne uvjete za rad. To danas nije situacija u Srbiji. Još više, ja imam osjećaj da je situacija u medijima u Srbiji danas lošija nego deset, dvadeset godina unazad".

XS
SM
MD
LG