subota, 30. april 2016

Aktuelno / Ekonomija i finansije

EU: Dogovor o bankarskoj uniji i Grčkoj

Evropski lideri bi na poslednjem ovogodišnjem samitu, osim potvrđivanja ekonomskih odluka, trebalo da se bave i proširenjem koje bi moglo da zastane nakon prijema Hrvatske

Grupna fotografija evropskih lidera uoči decembarskog samitaGrupna fotografija evropskih lidera uoči decembarskog samita
x
Grupna fotografija evropskih lidera uoči decembarskog samita
Grupna fotografija evropskih lidera uoči decembarskog samita
Glas Amerike
Decembarski, zaključni samit evropskih šefova država ili vlada za ovu godinu, se tradicionalno bavi proširenjem. Iako se očekuje da potvrdi zaključke nedavnog skupa ministara vanjskih poslova, iz Njemačke stiže najava mogućeg zastoja u proširenju nakon prijema Hrvatske. Uz ovo, tačnie, glavna tema samita je u vezi sa finansijskom stabilnošću, bankarskom unijom, supervizijom.

Kada je o ekonomiji riječ, nakon rovovske borbe i sukoba oštro suprotstavljenih interesa, eurozona je, tek par sati pred samit, dogovorila uspostavu bankarske unije i supervizije banaka, koja, medjutim, neće početi prvog dana naredne godine, već tek tri mjeseca iza.

Kompromis Njemačkoj je i to da će supervizija, u režiji Evropske centralne banke, obuhvatiti samo najveće banke, njih 200 na prostoru eurozone. Dogovoren je i složen upravljački mehanizam, koji bi trebao omogućiti da se u države van prostora eura, ukoliko to žele, mogu pridružiti bankarskoj uniji.

Druga konkretna odluka, koja će takodje biti tema tek započetog samita, je pomoć Grčkoj u visini od ukupno 49,1 milijarde eura, novac neophodan stnini za servisiranje prispjelih obaveza, uz očekivanje da ovaj potez, uz ostal,  stabilizuje ne samo Grčku, već i cijelu eurozonu.

Tradicionalno, u decembru se evropski lideri bave proširenjem. Pred sobom imaju prijem Hrvatske i, sa izuzetkom BiH, uspješan napredak Zapadnog Balkana u integracijama. Medjutim, pred dolazak u Brisel, njemačka kancelarka Angela Merkel je
poručila:

"Vjerovatno ćemo primiti Hrvatsku kao 28 članicu, ali za sada, nismo odlučili da sa bilo kojom drugom zemljom zapocinjemo proces pridruživanja. Po našem mišljenju, još nije pravo vrijeme za to".

Drugim riječima, Nijemci najavljuju mogući zastoj u proširenju dok, realno, niko od kandidata ili potencijalnih kandidata, sem Hrvatske, još nije, niti će u skoro vrijeme biti, u poziciji da se približi tački sa koje će kucati na evropska vrata.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE