Linkovi

EU: Neki problemi rešeni, neki ostaju


Službenici grčkih državnih službi protestuju ispred ministarstva finansija u Atini, 12. septembar 2012.
Službenici grčkih državnih službi protestuju ispred ministarstva finansija u Atini, 12. septembar 2012.

Uprkos povoljnom ishodu holandskih izbora i odluci nemačkog ustavnog suda EU se i dalje suočava sa neizvesnošću u pogledu grčke dužničke krize.

Povoljan ishod izbora u Holandiji i pozitivna odluka suda u Njemačkoj o Evropskom stabilizacionom fondu omogućili su Evropi da ukloni nove ključne prepreke na putu obuzdavanja dužničke krize u eurozoni. Predstoji međutim još prepreka koje treba prevazići, među kojima je i plan štednje u Grčkoj, koji tek treba da bude usvojen.

Lideri Evropske unije mogu da odahnu - uklonjena je još jedna prepreka njihovom planu za rešavanje dužničke krize. Holandski premijer Mark Rute je nakon pobjede na izborima odmah započeo pregovore o formiranju pro-evropske koalicione vlade. Rute koristi isti ekonomski rječnik kao i njemačka kancelarka - mjere štednje, smanjenje deficita i fiskalna disciplina eurozone. Takođe želi da stimuliše holandsku ekonomiju i bude oštar prema zemljama u južnoj Evropi. Andre Kauvel, sa Slobodnog univerziteta u Amsterdamu, kaže da su glasači prihvatili njegovu poruku:

"Ljudi znaju da Holandija ne može da opstane van evropskog okvira. Riječ je o velikoj ekonomiji, ali orjentisanoj na izvoz. Znači, postoje sukobljena osjećanja zabrinutosti zbog moći Evrope i spoznaje da nam je ona istovremeno potrebna."

Ove nedelje preduzeti su i dalje koraci ka formiranju fiskalne unije. Njemački Ustavni sud odobrio je Evropski stabilizacioni fond, na zadovoljstvo kancelrake Merkel. Evropska komisija predstavila je plan za banke pod nadozorom Evropske centralne banke odnosno bankarsku uniju, koji će omogućiti da se zaobiđu vlade i novac direktno ubaci u problematične finansijske institucije.

Problemi međutim još postoje - prije svega Grčka, u kojoj se nastavljaju protesti zbog zarada i smanjivanja penzija. Atina još nije usvojila paket budžetskih rezova, u iznosu od 12 milijardi eura. Međunarodni zajmodavci, takozvana “trojka”, razmatraju kako grčke vlasti planiraju da ispune zacrtane ciljeve i zahtijevaju još oštrije mjere kada je riječ o radnoj snazi u državnom sektoru. Do sada su odobrili mjere u iznosu od 7,5 milijardi dolara, ali žele da znaju odakle će doći ostatak novca. Paket planiranih poteza trebalo bi da bude predstavljen na sjutrašnjem sastanku Eurogrupe u Kipu. Grčki ministar finansija Janis Sturnaras međutim ističe da će se možda baviti hitnijim prioritetima:

"Eurogrupa će biti više usredređena na Španiju nego na Grčku. Ja ću naravno saopštili svoj stav o mjerama, što će uraditi i ‘trojka’, ali je riječ o neformalnom sastanku na kojem neće biti donijete odluke”.

Grčkoj je međutim prijeko potrebna strategija za podsticanje rasta, smanjivanje duga i otvaranje radnih mejsta.
XS
SM
MD
LG