petak, 18. april 2014

Aktuelno

EU: Kipar u redu za pomoć

Svota koju Nikozija traži je reletivno mala, 17 milijardi eura, ali u srazmjerama države i deficita, bez nje bi Kipar mogao doći u situaciju sličnu grčkoj.

x
Veličina slova - +
Elvir Bucalo
Kako se već neko vrijeme očekivalo Kipar, doskorašnji predsjedavajući EU, stao je u red za evropsku i pomoć Medjunarodnog monetarnog fonda. Medjutim, otežavajuću okolnost u kiparskom slučaju predstavlja pranje novca za koje se, vjeruje se, koriste brojne kiprske banke a to je i razlog zašto večeras ministri finansija eurozone nisu donijeli odluku o finansijskoj pomoći.

Dakle, Kipar se konačno izjasnio da će bez finansijske injekcije deficit doseći neizdržive dubine. Svota koju Nikozija traži je reletivno mala, 17 milijardi eura, ali u srazmjerama države i deficita, bez nje bi Kipar mogao doći u situaciju sličnu grčkoj. Samo, uz neprijatnu kiparsku specifičnost: tamošnje banke su, vjeruju mnogi, mjesto gdje se pere sumnjivi novac.

"Današnja diskusija se fokusirala na zabrinutost oko pranja novca. MMF trenutno radi na izvještaju o tome. U dogovoru sa tamošnjim finansijskim institucijama, dogovorili smo i istragu nezavisne privatne kuće i sporazum o tome bi trebao biti sačinjen još ove sedmice", kazao je predsjedavajući euro-grupe, Jeroen Diselblom.

Ipak, vjeruje se da je ovo za Brisel jedinstvena prilika da koristeći činjenicu da Kipar traži finansijsku injekciju, očisti stanje u ovoj zemlji u kojoj je bankarstvo, pa i ono sivo,  do danas spatrano biznisom broj jedan.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
17.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...