subota, 13. februar 2016

Aktuelno

EU: Kipar u redu za pomoć

Svota koju Nikozija traži je reletivno mala, 17 milijardi eura, ali u srazmjerama države i deficita, bez nje bi Kipar mogao doći u situaciju sličnu grčkoj.

x
Elvir Bucalo
Kako se već neko vrijeme očekivalo Kipar, doskorašnji predsjedavajući EU, stao je u red za evropsku i pomoć Medjunarodnog monetarnog fonda. Medjutim, otežavajuću okolnost u kiparskom slučaju predstavlja pranje novca za koje se, vjeruje se, koriste brojne kiprske banke a to je i razlog zašto večeras ministri finansija eurozone nisu donijeli odluku o finansijskoj pomoći.

Dakle, Kipar se konačno izjasnio da će bez finansijske injekcije deficit doseći neizdržive dubine. Svota koju Nikozija traži je reletivno mala, 17 milijardi eura, ali u srazmjerama države i deficita, bez nje bi Kipar mogao doći u situaciju sličnu grčkoj. Samo, uz neprijatnu kiparsku specifičnost: tamošnje banke su, vjeruju mnogi, mjesto gdje se pere sumnjivi novac.

"Današnja diskusija se fokusirala na zabrinutost oko pranja novca. MMF trenutno radi na izvještaju o tome. U dogovoru sa tamošnjim finansijskim institucijama, dogovorili smo i istragu nezavisne privatne kuće i sporazum o tome bi trebao biti sačinjen još ove sedmice", kazao je predsjedavajući euro-grupe, Jeroen Diselblom.

Ipak, vjeruje se da je ovo za Brisel jedinstvena prilika da koristeći činjenicu da Kipar traži finansijsku injekciju, očisti stanje u ovoj zemlji u kojoj je bankarstvo, pa i ono sivo,  do danas spatrano biznisom broj jedan.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
12.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE