sreda, 23. april 2014

Balkan

Izveštaj bez preporuke o datumu?

U Briselu ne žele da potvrde da Komisija neće uputiti zahtev Savjetu da odredi tačan početak pregovora sa Srbijom

Sedište Evropske komisije u Briselu
Sedište Evropske komisije u Briselu
Veličina slova - +
Elvir Bucalo
Prijedlog Evropske komisije Savjetu ministara da odredi datum za početak završnih pregovora sa Srbijom će pričekati, dok Beograd i Prišina ne načine vidljivo poboljšanje odnosa, piše - između ostalog - u dokumentu koji će u naredni utorak biti zvanično predstavljen u Briselu. Navode dokumenta danas u Evropskoj komisiji ne žele da potvrde, ni da demantuju, ali ih - na neki način - potvrđuju ranije izjave evropskih zvaničnika.

Već neko vrijeme se u krugovima oko Evropske komisije govori o tome kako Komisija, u svom godišnjem izvještaju o napretku država zapadnog Balkana u reformama i evropskim integracijama, neće uputiti zahtjev evropskim ministrima da se odredi datum za početak pregovora o prijemu Srbije u EU, završne faze integracijskog procesa. Razlog - čeka se "vidljivo i održivo" poboljšanje odnosa Srbije i Kosova, što bi, vjeruju u Briselu, ukinulo blokadu na evropskom putu.

Potvrđeno je to i dijelovima nacrta izvještaja koji će biti ozvaničen narednog utorka, o čemu danas u Evropskoj komisiji nisu željeli da daju komentare.

"Izvještaj o napretku će biti objavljen naredne sedmice i do tada ne želimo da kometarišemo bilo kakve dijelove ili nacrte dokumenta. U srijedu će Evropska komisja usvojiti konačni izvještaj i on će tada biti dostupan javnosti", rekao je Peter Stano, portparol komesara za proširenje, Štefana Filea.

Ipak, sudeći prema ranijim izjavama evropskih zvaničnika, izostanak preporuke o davanju datuma za pregovore sa Srbijom, čini se sasvim očekivan. To je, tokom nedavnog susreta u Briselu - posredno - premijeru Dačiću najavio i prvi čovjek Evropskog savjeta.

"Vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom ostaje ključni uslov za novi korak, početak pregovora o prijemu", rekao je tada predsjednik Savjeta, Herman Van Rompuj.

Uz to, prema nacrtu izvještaja, Evropska komisija konstatuje da korupcija i organizovani kriminal još uvijek predstavljaju problem ne samo u Srbiji, već i u ostalim državama zapadnog Balkana.

Sličnost Srbije sa susjedima je i u nedovršnoj reformi državne uprave, kao i što svi na zapadnom Balkanu osjećaju negativne posljedice ekonomske krize i visokog stepena nezaposlenosti.

Vjeruje se da će narednih dana izvještaj biti dopunjen i stavom o otkazivanju "Parade ponosa", s obzirom da su se negativne rekcije na odluku o otkazivanju čule sa gotovo svih zvaničnih briselskih adresa.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
22.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...