Linkovi

EU: Dogovor o budžetu


Predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Herman van Rompuj i Žoze Manuel Barozo na konferenciji za novinare u Briselu
Predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Herman van Rompuj i Žoze Manuel Barozo na konferenciji za novinare u Briselu

Budžet za period od 2014 do 2020-te će iznositi oko 960 milijardi eura, što je znatno manje nego što su predlagali parlament i Evropska komisija

Nakon što su punih 18 sati pokušavali da nadju kompromis oko evropskog budžeta, lideri EU su konačno danas uspjeli da postignu dogovor.

Konačno je postignut dogovor. Višegodišnji budžet EU će, po prvi put, u svojoj ukupnoj vrijednosti, biti manji nego prethodni. Ipak, pravdajući sporazum, zvaničnici EU ukazuju da iako je ukupna svota niža, veća su izdvajanja za razvoj, otvaranje novih radnih mjesta. Uvećanje za razvoj i zapošljavanje je više od 40 posto u odnosu na prethodni višegodišnji budžet Unije, što bi trebalo dati novu, razvojnu dimenziju.

"Ovo je bio do sada najduži sastanak od kada sam na ovoj funkciji, ali je vrijedilo. Ovaj kompromis je pokazao kolektivnu odgovornost evropskih lidera, ali moramo imati na umu da još treba konačni sporazum postići sa Evropskim parlamentom. Ovo možda ni za koga nije savršen budžet, ali tu je mnogo toga za sve", kazao je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

Zanimljivo je da se izdvajanja za administraciju povećavaju za 5 milijardi pod stavkom skorog priključenja Hrvatske EU. Opšte je mišljenje da se sporazumom išlo na ruku Britancima, koji su čvrsto stajali na stanovištu da se budžet mora kresati i to
drastično.

Nisu dobili sve što su tražili, kao što ni Evropski parlament nije dobio podršku prijedlogu da se još više izdvaja za budućnost. Poseban problem, prema parlamentu, predstavlja činjenica da je u konstrukciji budžeta rupa od skoro 60 milijardi. Takav sporazum,upozorava se, nikada neće proći neophodnu parlamentarnu potvrdu.

"Mislim da se većina u parlamentu slaže da se moraju smanjiti nacionalni deficiti nacionalnih budžeta, ali, naravno, mi ne možemo dozvoliti da se u isto vrijeme stvara ogroman deficit na evropskom nivou", kazao je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Priča, dakle, još nije gotova. Zadnju riječ daće Evropski parlament koji obećava kritičan odnos prema danas postignutom sporazumu.
XS
SM
MD
LG