nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno / Kultura

Preminula Nora Efron

Američka književnica Nora Efron umrla je u Njujorku u 71. godini života

Nora EfronNora Efron
x
Nora Efron
Nora Efron
Glas Amerike
Američka književnica Nora Efron, koja je  pisala scenarija za popularne romantične komedije kao i niz humorističnih eseja, umrla je u Njujorku u 71. godini života.

Njena porodica saopštila je da je Nora Efron preminula sinoć od leukemije.
Nora Efron, čiji roditelji su takođe bili pisci scenarija u Holivudu,  stekla je slavu romantičnim komedijama When Harry Met Sally (Kada je Hari sreo Sali) i Sleepless in Seattle (Besani iz Sijetla), za koje je nominovana za Oskara. Ona je takodje napisala scenario i režirala nekoliko filmova, uključujući ostvarenje You've Got Mail (Dobili ste poštu) i dramatičnu komediju iz 2009. Julie and Julia (Džuli i Džulija).

Nora Efron je takodje nominovana za Oskara za prvi scenario koji je napisala, dramu Silkwood iz 1983. u kojoj je natupila Meril Strp. To je bila istinita priča o ženi koja je razotkrila nepravilnosti u jednoj fabrici plutonijuma.

Nora Efron je počela karijeru ranih 1960-tih kao novinarka Njujork posta, da bi se potom posvetila humorističkim esejima od kojih su mnogi bili fokusirani na njen privatni život. Njen roman iz 1982. Heartburn je hronika njenog sopstvenog neuspelog braka sa reporterom Vašington posta Karlom Bernstinom, koji je učestvovao u razotkrivanju skandala Votergejt.
Nora Efron je 1986. napisala i scenario za istoimenu filmsku adaptaciju tog romana.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE