Linkovi

EK: Dizanje ograda nije način


Emigranti iz Avganistana na putu duž granicui Srbije i Madjarske kod Hajdukova.
Emigranti iz Avganistana na putu duž granicui Srbije i Madjarske kod Hajdukova.

Nedavno smo srušili zidove u Evropi, ne bi trebalo da ih opet dižemo, kaže portparol Evropske komisije, Nataša Berto, komentarišući madjarsku ideju o podizanju ograde duž granice sa Srbijom.

Evropska komisija ne podržava najavljenu izgradnju ograde uz granicu Madjarske sa Srbijom - države imaju pravo da obezbjedjuju svoje granice , ali dizanje ograda nije način, kaže se u današnjem saopštenju Komisije.

Madjarska svakako ima pravo da se brine o svojim granicama, ali slijedeći pozitivnu praksu Unije, uvjereni su u Evropskoj komisiji, naglašavajući da to nije način da se zaustave oni kojim treba pomoći.

"Komisija ne promoviše upotrebu mreža, i ohrabrije države članice da koriste druge mjere, tek nedavno smo srušili zidove u Evropi, ne bi trebali da ih ponovo dižemo", naglasila je portparol Evropske komisije, Nataša Berto.

Sasvim sigurno o ovome će još biti riječi u evropskim institucijama, tim prije što madjarski plan nije usamljen - slično radi Bugardska prema Turskoj, Španija, Grčka - stav Unije je da se ne želi napraviti sigurna tvrdjava blagostanja koja će se zidom ograditi od onih kojima treba pomoći.

XS
SM
MD
LG