četvrtak, 05. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Egipat: Opozicija poziva na nove proteste

Egipatska opozicija poziva na proteste zbog namere predsednika Muhameda Morsija da održi referendum o novom Ustavu

Egipatski predsednik Mohamed MorsiEgipatski predsednik Mohamed Morsi
x
Egipatski predsednik Mohamed Morsi
Egipatski predsednik Mohamed Morsi
Glas Amerike
Aktivisti egipatske opozicije pozivaju na nove masovne proteste protiv namere predsednika Muhameda Morsija da održi referendum o novom Ustavu, koji su najvećim delom napisali njegovi islamistički saveznici. Morsi je kasno sinoć objavio dekret o održavanju referenduma 15. decembra, istovremeno čineći ustupak opoziciji povlačenjem delova dekreta izdatog 22. novembra, kojim je prigrabio gotovo neograničena ovlašćenja.

Predsednik je prethodno razgovarao sa nekim opozicionim ličnostima, ali je većina opozicionih organizacija bojkotovala razgovor. Aktivisti liberalne omladine Pokreta 6. april, u današnjem saopštenju su odbacili novi Morsijev dekret kao pokušaj „manipulisanja“ i „obmanjivanja“.

Oni su pozvali na nove proteste da bi se sprečio referendum i usvajanje nacrta Ustava, za koji strahuju da će podriti građanska prava i povećati ulogu islamskog zakona i društvu. Istaknuta opoziciona ličnost, Muhamed Elbaradej, danas je putem tvitera uputio poruku u kojoj ističe da je borba protiv Ustava „suština države, univerzalnih prava i vrednosti i gledanja napred, a ne nazad“.

Opoziciona koalicija treba da se sastane do kraja dana i odluči o zvaničnom odgovoru na Morsijev novi dekret, kojim su uklonjene odredbe iz prethodnog dekreta koje su sve njegove odluke štitile od pravosudne kontrole. Opozicione organizacije su tvrdile da je prvi dekret davao predsedniku diktatorska ovlašćenja. U najnovijem dekretu se navodi da se sudu i dalje zabranjuje da dovodi u pitanje predsednikove „ustavne objave“, uključujući i jučerašnji dekret.

Egipatska vojska je juče prvi put javno komentarisala političku krizu, zatraživši od obe strane da politička razmimoilaženja reše dijalogom. Vojska je upozorila da će dalja konfrontacija gurnuti Egipat u „mračan tunel koji će dovesti do katastrofe“ i naglasila da „neće dozvoliti“ da se to dogodi. Egipatski vojnici su danas postavili oko predsedničke palate betonske barijere, da bi sprečili suparničke organizacije liberala i islamista da tu održavaju mitinge.

U uličnim sukobima dve strane, proteklih dana je u prestonici poginulo sedam ljudi. Danas su iznad centra Kaira nisko leteli vojni avioni, ali vojska još nije objasnila razlog za to nadletanje.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE