nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Pada vrednost akcija na berzi u Egiptu

U međuvremenu, Muslimansko bratstvo poziva na demonstracije u celoj zemlji, u znak podrške predsedniku

Demonstracije gradjana koji se protive egipatskom predsedniku Mohamedu MorsijuDemonstracije gradjana koji se protive egipatskom predsedniku Mohamedu Morsiju
x
Demonstracije gradjana koji se protive egipatskom predsedniku Mohamedu Morsiju
Demonstracije gradjana koji se protive egipatskom predsedniku Mohamedu Morsiju
Glas Amerike
Vrednost akcija na egipatskoj berzi je danas pala za gotovo 10 odsto, prvog dana rada otkako je predsednik Muhamed Morsi preuzeo nova ovlašćenja što je izazvalo ulične nerede. U međuvremenu, Muslimansko bratstvo poziva na demonstracije u celoj zemlji, u znak podrške predsedniku.

Gubitak na egipatskoj berzi je jedan od najvećih od burnih dana i nedelja posle prošlogodišnjeg svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka. Očekuje se da pristalice Morsijevog Muslimanskog bratstva ponovo izađu na ulice u znak podrške posle današnje molitve.

Nešto ranije, demonstranti na Trgu Tahir u Kairu, poprištu prošlogodišnje pobune, zasipali su policiju kamenicama. Pripadnici snaga bezbednosti su uzvratili suzavcem – trećeg dana nasilja koje je počelo kada je predsednik izdao dekret kojim se on i dva tela kojima dominiraju islamisti – Ustavotvorna skupština i Gornji dom parlamenta – stavljaju iznad zakona.

Morsijeve pristalice i protivnici planiraju nove demonstracije u utorak, i mnogi strahuju da će one dovesti do još većeg nasilja. Istaknuti egipatski pobornik opozicije, Muhamed Elbaradej, juče je zatražio od predsednika Morsija da se odrekne gotovo apsolutne vlasti koju je prigrabio. Elbaradej je masi sveta na Trgu Tahrir poručio da predsednik mora da preuzme mere da predupredi još veći metež u zemlji, koja je nedavno odbacila dugotrajnu ugnjetačku vlast.

Najviše pravosudno telo u zemlji, Vrhovni pravosudni savet, takođe je osudilo Morsijev dekret.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE