utorak, 03. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Vanredne mere u Egiptu

Egipatski predsednik Mohamed Morsi proglasio tridesetodnevno vanredno stanje u tri pokrajine u jeku smrtonosne anti-vladine pobune

Protesti u Egiptu traju već nekoliko danaProtesti u Egiptu traju već nekoliko dana
x
Protesti u Egiptu traju već nekoliko dana
Protesti u Egiptu traju već nekoliko dana
Glas Amerike
Demonstranti i pripadnici specijalne policije su se rano jutros sukobili u Kairu, pošto je egipatski predsednik Mohamed Morsi proglasio tridesetodnevno vanredno stanje u tri pokrajine u jeku smrtonosne anti-vladine pobune.

U današnjem govoru na državnoj televiziji, Morsi je rekao da vlasti, počev od danas, uvode vanredne mere i policijski čas u Port Saidu, Ismailiji i Suecu. Egipćani su u nekoliko gradova gnevno reagovali na saopštenje o vanrednom stanju. Demonstranti u Kairu su bacali kamenice na specijalce, koji su odgovorili suzavcem.

O nemirima je takodje izvešteno iz Port Saida i Sueca. Egipatski predsednik je pozvao na nacionalni dijalog i angažovao opozicione grupe i političare da mu se pridruže radi razgovora u ponedeljak. Vodeći opozicioni Nacionalni front spasa saopštio je da neće učestvovati, jer poziv - kako se navodi - nije iskren.

Egipatski kabinet je danas odobrio nacrt zakona kojim se predsedniku Morsiju omogućava da pošalje vojsku u pomoć policiji da uspostavi bezbednost, što obuhvata i hapšenje civila. Gotovo 50 ljudi je poginulo u nasilju koje je počelo prošlog četvrtka tokom skupova povodom obeležavanja druge godišnjice ustanka protiv bivšeg egipatskog lidera Hosnija Mubaraka.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE