Linkovi

Egipat: Bez političkog dijaloga uoči izbora


Predizborni posteri sa likom bivšeg vojnog komandanta Abdela Fataha al-Sisija
Predizborni posteri sa likom bivšeg vojnog komandanta Abdela Fataha al-Sisija

Egipatski zvaničnici ne žele da rizikuju iako se pobeda predsedničkog kandidata Abdela Fataha al-Sisija na predstojećim izborima ne dovodi u pitanje

Egipatski zvaničnici nastoje da što više ograniče mogućnost vođenja političkog dijaloga zemlji do predsedničkih izbora 26. i 27. maja.

Egipatski predsednički kandidat Abdel Fatah al-Sisi dominira političkom scenom. Bivši šef egipatske vojske, izuzetno je popularan. Njegov glavni i jedini suparnik uživa podršku od manje od deset odsto birača. Za mnoge predstojeća skoro potpuno izvesna izborna pobeda predstavlja samo formalnost.

Pa ipak, egipatski zvaničnici ne žele nikakav rizik. Pre nekoliko dana sud je zabranio članovima stranke bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka da uopšte učestvuju na izborima.

“Šesti april”, prodemokratski pokret koji je doprineo obaranju Mubarka 2011.,takođe je zabranjen. U nedavnom televizijskom intervju, Sisi se lično zakleo da neće smanjiti pritisak na sad zabranjeno Musliamansko bratstvo, svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, koje je pored toga prozvano i terorističkom organizacijom. Na pitanje da li Bratstvo neće ni postojati pod njegovim predsednikovanjem, odogovorio je kratko.

“Da. Baš tako.”

Sisi je takođe branio novi zakon kojim su zabranjeni protesti, uključujući proteste protiv usvojenih zakona.

Ponavljam, to što kažem je logično – rekli smo da je to zakon kojim se regulišu protesti. Ideja da oni koji ne prihvataju zakon traže da protestuju protiv njega značila bi da nemamo državu.”

Takva ideja je anatema za neke u Egiptu gde su protesti bili glavni katalizator za uvođenje promena, uključujući svrgavanje Mubaraka i Morsija, kao i Sisijev dolazak na vlast.

“Ne možemo ograničavati političke stranke, frakcije ili lično mišljenje. Ne treba tako. To je demokratija, koju zahtevamo. Svako ima pravo na svoje mišljenje bez ikakvih restrikcija. Čak i kada nije u pravu, treba da saslušamo i prodiskutujemo dok ne dođemo do prave stvari, jer u krajnjoj liniji svi mi za Egipat želimo najbolje”, navodi jedan stanovnik Kaira.

Međutim, prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, ovo mišljenje je u manjini. Represivna taktika postala je prihvatljiva u jeku postrevolucionarnog haosa i primera dešavanja u Libiji i Siriji.

“Ako izolovanje bilo koje partije, bilo Muslimanskog bratstva ili 6. aprila, zemlji pomaže, to neće imati negativne posledice po demokratiju. Verujem da će to biti korak bliže demokratiji.”

Međutim, s obzirom na to kako su prošli Mubarak i Morsi. koji su imali gotovo neograničenu vlast, teško je proceniti koliko će dugo Sisi moći da računa na bespogovornu podršku, kakvu danas ima.
XS
SM
MD
LG