Linkovi

Morsi za "pravu demokratiju"


Egyptian President-Elect Mohamed Morsi on Road to Presidency
Egyptian President-Elect Mohamed Morsi on Road to Presidency
Morsi se obratio desetinama hiljada svojih pristalica koje su ispunile kairski Trg Tahrir protestujući protiv vojske. Morsi je uputio pozdrav Egipćanima širom zemlje i u inostranstvu, rekavši da je krv revolucionara koji su ubijeni i ranjeni tokom narodne pobune "zalila drvo slobode".

Tokom današnjeg govora, ponovio je želju da formira vladu u kojoj će biti i muslimani i hrišćani i žene. Podržao je - kako se izrazio - "pravu demokratiju" - dodajući da nijedno pravo ne sme da bude oduzeto ni njegovim pristalicima, niti pristalicama njegovih političkih rivala. Morsi bi sutra trebalo da položi zakletvu na položaj, za koji se kandidovao kao predstavnik Muslimanskog bratstva, grupe iz koje je izašao pošto je proglašen pobednikom izbora.

Kako izgleda, zakletvu će položiti pred Ustavnim sudom, a ne u parlamentu, što je ustupak vladajućem vojnom savetu, koji je tražio da se tako obavi prenos vlasti. Neki posmatrači veruju da bi to mogla da bude prva faza duge borbe za vlast između Bratstva i vojske.
XS
SM
MD
LG