nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Ahmadinedžad u poseti Egiptu

Iranski predsednik doputovao je u danas u Kairo, što je prva poseta jednog iranskog lidera Egiptu od Islamske revolucije 1979. godine.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad i egipatski predsednik Mohamed Morsi na aerodromu u Kairu, 5. februar, 2013.Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad i egipatski predsednik Mohamed Morsi na aerodromu u Kairu, 5. februar, 2013.
x
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad i egipatski predsednik Mohamed Morsi na aerodromu u Kairu, 5. februar, 2013.
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad i egipatski predsednik Mohamed Morsi na aerodromu u Kairu, 5. februar, 2013.
Glas Amerike
Šeik Ahmed al-Tajeb, veliki imam džamije al-Azhar u Kairu, rekao je iranskom predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu, koji je doputovao u Egipat, da njegova šiitska vlada mora da se uzdrži od mešanja u unutrašnje poslove država Persijskog zaliva i garantuje sva prava sunitima u Iranu.

Šeik al-Tajeb je takođe zatražio od Ahmadinedžada da „poštuje Bahrein kao sestrinsku arapsku zemlju“ i odbaci „širenje šiitizma“ po sunitskim zemljama. Njih dvojica su se sastali tokom prve posete nekog iranskog lidera Egiptu posle Islamske revolucije Iranu 1979.

Egipatski predsednik Muhamed Morsi je srdačno dočekao Ahmadinedžada, sa kojim se na kairskom aerodromu rukovao i poljubio ga u oba obraza. Nadležni iz službe bezbednosti su saopštili da su dvojica lidera dvadesetak minuta razgovarali o građanskom ratu u Siriji.

Iran je najbliži regionalni saveznik Damaska, dok je Egipat među onima koji traže da se sirijski predsednik Bašar al-Asad povuče s vlasti. Iranski predsednik je doputovao u Kairo na samit Organizacije za islamsku saradnju, koji počinje sutra.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: SOKOLJ iz: HAMBURG
06.02.2013 12:14
vrijeme je da se braca po vijeri ujedine.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE