utorak, 03. maj 2016

Aktuelno

Sukobi u Egiptu

U Kairu su raspoređene specijalne policijske snage, dok blizu predsedničke palate traju sukobi protivnika i pristalica egipatskog predsednika Mohameda Morsija

Anti-vladini demonstranti nose povređenog kolegu nakon sukoba sa pristalicama egipatskog predsednika u KairuAnti-vladini demonstranti nose povređenog kolegu nakon sukoba sa pristalicama egipatskog predsednika u Kairu
x
Anti-vladini demonstranti nose povređenog kolegu nakon sukoba sa pristalicama egipatskog predsednika u Kairu
Anti-vladini demonstranti nose povređenog kolegu nakon sukoba sa pristalicama egipatskog predsednika u Kairu
Glas Amerike
Dopisnik Glasa Amerike Elizabet Arot izveštava da je nasilje izbilo nekoliko sati nakon što su ispred palate počele da pristiže Morsijeve pristalice, kojih je na kraju bilo više od njegovih protivnika. U sukobima su, prema pojedinim izveštajima, povređene desetine osoba.

Ispred palate se tokom dana okupio veliki broj Morsijevih pristalica, kojih je na kraju bilo više od njegovih protivnika. Dopisnik Glasa Amerike iz Kaira prenosi da su predsednikove pristalice, tokom sukoba, porušile šatore demonstranata i naterale mnoge od njih da napuste to područje.

Muslimansko bratstvo pozvalo je na održavanje protesta u znak podrške Morsiju, dok su anti-vladini demonstranti i dalje bili okupljeni na kariskom trgu Tahrir i ispred predsedničke palate. Islamistička grupa pozvala je građane da se okupe zato što opozicioni demonstranti, kako je saopšteno, pokušavaju da silom nametnu svoje stavove.

Državna sekretarka Hilari Klinton, u međuvremenu, pozvala je na uspostavljanje otvorenog dijaloga u Egiptu. “Nemiri koje ponovo viđamo na ulicama Kaira i drugih gradova pokazuju da je dijalog hitno potreban”, poručila je Klinton u Briselu, nakon dvodnevnog sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica NATO-a.

Demonstranti zahtevaju od egipatskog predsednika da ukine dekret, izdat prošlog meseca, kojim je sebe stavio iznad drugih institucija vlasti.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE