Linkovi

Uhapšen otmičar, putnici i posada bezbedni


Pojedini putnici napustili su avion kroz prozor kokpita
Pojedini putnici napustili su avion kroz prozor kokpita

Egipćanin koji je oteo putnički avion na letu od Aleksandrije do Kaira i primorao pilota da sleti na Kipar, uhapšen je posle šestočasovne talačke krize.

Svih 55 putnika aviona kompanije „Egypt Air“, uspelo je da napusti letelicu nepovređeno, pre nego što se otmičar predao vlastima na aerodromu u Larnaki.

"Otmičar je uhapšen. Svi putnici i posada su na sigurnom”, saopštio je portparol kiparske vlade Nikos Hristodulides. Egipatski i kiparski zvaničnici saopštili su da incident nije povezan sa terorizmom. Otmičar je identifikovan kao Seif el-Din Mustafa, za kojeg se navodi da je mentalno labilan. Njegov motiv za otmicu još nije poznat.

Prema pojedinim medijskim izveštajima Mustafa je tražio da vidi bivšu suprugu koja živi na Kipru, dok neki navode da je zahtevao da se sastane sa zvaničnicima Evropske unije. Neki tvrde i da je tražio oslobađanje egipatskih zatvorenica.

Kiparski predsednik Nikos Anastasijades rekao je ranije novinarima da su otmičara motivisale lične stvari. “Uvek je u pitanju žena”, rekao je Anastasijades.

Egipatski zvaničnici prvobitno su preneli da je otmičar pretio da će aktivirati pojas sa eksplozivom u avionu, za koji se kasnije utvrdilo da je lažan.

XS
SM
MD
LG