Linkovi

SAD teže da privuku veći broj turista iz Kine


Kineski turisti spremni za obilazak sveta
Kineski turisti spremni za obilazak sveta

Svake godine širom sveta bude više od milijarde međunardonih turističkih putovanja, a Ujedinjnene nacije tvrde da potrošnja tih turista pospešuje globalnu ekonomiju. Mnogi od njih potiču iz sve obimnije srednje klase u zemljama poput Brazila, Indije i Kine.

Sjedinjene Države je prošle godine posetilo milion i osam stotina hiljada kineskih turista, a u toku je kampanja da se privuče još veći broj njih.

Zvezda kantri muzike Rozen Keš peva o delovima SAD koje potencijalni posetioci nisu videli u filmovima ili ih ne znaju iz popularne muzike. Taj spot je deo reklamne kampanje turističke industrije i vlade sa ciljem da se zaintrigiraju potencijalni posetioci i privuče veći broj njih da posete zemlju. Kris Tompson je na čelu organizacije „Brand USA“.

„U Sjedinjenim Državama ima toliko mnogo više stvari o kojima trenutno ništa ne znaju. Bilo šta da ih interesuje mi to možemo ponuditi na način kako samo Amerika može“.

Prisustvo na internetu i televiziji je važno, jer turistička industrija direktno izdržava skoro osam miliona američkih radnih mesta i utiče na milione drugih ljudi.

Kampanja promoviše mnoge gradove, uključujući i Njujork.

Na drugom kraju zemlje, ova reklama na kineskom jeziku promoviše lepotu, kulturu i šoping u San Francisku.

Kineski turisti potroše oko 6.000 dolara za posetu SAD, što je više od gostiju iz drugih zemalja. Razlog za to su kineski postojani ekonomski rast, sve jača valuta i širenje bogatstva, kaže Danijel Šen, predsednik kompanije „Lion Tours“.

„Šoping je neizbežna stvar za Kineze i kada član porodice putuje u inostranstvo uvek nešto donese kući. Kad se vrate, daju poklone porodici, prijateljima, pa čak i kolegama“.

Šen kaže da je sporazum između Kine i SAD olakšao Kinezima da dolaze i ističe da čuje sve manje žalbi povodom viza, ili dugih redova na aerodromu, koji su svojevremeno nervirali posetioce.

A posetioci, poput ovih U Vašingtonu, stiču precizniju sliku o SAD.

„O celim Sjedinjenim Državama, ne samo gradovima poput onih iz holivudskih filmova, ili divljem zapadu, gde ljudi nose oružje i pucaju na ulici“. kaže Danijel Šen, iz kompanije Lion Tours.

Američke turističke službe trenutno rade na pravljenju filma o američkim nacionalnim parkovima u specijalnom IMAX formatu super-visoke rezolucije. Nadaju da će sve to završiti do proslave stote godišnjice tih zaštićenih mesta, koja će biti obeležena u avgustu 2016.

XS
SM
MD
LG