Linkovi

Buš stariji povredio vrat


Džordž Herbert Voker Buš (arhivski snimak)
Džordž Herbert Voker Buš (arhivski snimak)

Bivši predsednik SAD, Džordž Buš stariji, hospitalizovan je pošto je slomio vratnu kost tokom pada u svom letnjikovcu u Mejnu. Kako je saopšteno, njegovo stanje je dobro i uskoro će biti pušten iz bolnice.

Bivši američki predsednik Džordž Herbert Voker Buš, otac bivšeg predsednika Džordža Buša i aktuelnog predsedničkog kandidata Džeba Buša, prebačen je u bolnicu pošto je pao i slomio vratnu kost.

Njegova portparol, Džim Mekgret, saopštio je sinoć da je 91-godišnji Buš, republikanac koji je bio predsednik od 1989 do 1993, smešten u bolnicu u Portlendu u Mejnu, nedaleko od letnjkovca porodice Buš u Kenebankportu na severoističnoj obali SAD. Portparol je rekao da je predsednik Buš “dobro” I da se ne očekuje da će ga dugo zadržati u bolnici, ali će verovatno nositi takozvanu “kragnu” kada se vrati kući.

Buš stariji je ostao aktivan posle kraja svog predsedničkog mandata. Pored toga što je podržavao političke karijere svojih sinova, proslavio je 80. i 85. rodjendan skačući s padobranom a za 90. rodjendan je skočio u tandem sa grupom padobranaca – vojnih veterana. Medjutim, zbog poodmaklih godina i početka Parkinsonove bolesti, u poslednje vreme je prinudjen da tokom javnih nastupa koristi invalidska kolica ili skuter.

Pre nego što je postao predsednik, Džordž Buš stariji je služio dva mandata kao potpredsednik Ronalda Regana. Izgubio je izbore za drugi mandat kada ga je pobedio demokrata Bil Klinton.

XS
SM
MD
LG