ponedeljak, 08. februar 2016

Aktuelno

Kongo: Pobunjenici ostaju u Gomi

Vođa političkog ogranka grupe M23 Žan-Mari Runiga rekao je novinarima da će pobunjenici ostati u Gomi dok čekaju na dijalog sa predsednikom.

Pobunjenici prolaze pored posmatračkih snaga UN-aPobunjenici prolaze pored posmatračkih snaga UN-a
x
Pobunjenici prolaze pored posmatračkih snaga UN-a
Pobunjenici prolaze pored posmatračkih snaga UN-a
Glas Amerike
Pobunjenici, koji su pre dva dana zauzeli grad Goma u Demokratskoj Republici Kongo, odbacili su pozive da se povuku iz grada i zahtevaju razgovore sa tamošnjim predsednikom Džozefom Kabilom.

Vođa političkog ogranka grupe M23 Žan-Mari Runiga rekao je novinarima da će pobunjenici ostati u Gomi dok čekaju na dijalog sa predsednikom. U međuvremenu, došlo je do novih okršaja u obližnjem Sakeu, za koji je M23 tvrdila da ga je zauzela ranije ove nedelje.

Novinar Glasa Amerike video je kako minobacačke granate padaju u blizini Sakea i javlja da desetine hiljada civila napuštaju grad i kreću se severno, ka Gomi. Predsednik Kabila juče je zajedno sa kolegama iz Ruande i Ugande izdao saopštenje u kojem se pobunjenička grupa poziva da prekine ofanzivu i povuče se iz Gome, dok je Vlada obećala da će da ispita izroke konflikta.

Predsednici Ugande i Ruande izrazili su podršku vladi Konga, pošto su se pobunjenici prvobitno zarekli da će je srušiti s vlasti. Kongo optužuje i Ruandu i Ugandu da podržavaju grupu M23, ali obe zemlje to poriču.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
05.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE