subota, 30. april 2016

Intervju

Dragan Mihailović - od Sarajeva do Đokovića

Američki TV producent srpskog porekla govori za "Glas Amerike" o svojoj karijeri koja je igrom slučaja počela baš u bivšoj Jugoslaviji

Nikoleta Ilić
Dragan Mihailović rođen je 1961. godine  u Čapel Hilu, u Severnoj Karolini, gde je završio novinarstvo. Kasnije se zaposlio kao producent u američkoj televizijskoj mreži ABC. Prvi zadatak ga je odveo u Sarajevo. A, mnogo godina kasnije, u svojstvu producenta američke televizijske mreže CBS, za emisiju “60 minuta”, našao se u Srbiji da bi snimio prilog o teniseru Novaku  Đokoviću.

Mihajlović kaže da ga je 1983. godine, pozvao prijatelj i rekao mu da američka televizijska mreža ABC traži ljude da idu u Sarajevo za Olimpijske igre. Prijatelj ga je pitao:
 
“Ti znaš jugoslovenski, tako je rekao, jugoslovenski, kažem srpski – da. Kažem - znam malo. I on je rekao, ti si lud, što ne pošalješ biografiju u ABC.”
 
Mihailović navodi da je radio na šest Olimpijskih igara. Posle zimskih Igara u Japanu, 1998. godine, pozvali su ga da radi za  program „60 minuta“, američke televizijske mreže CBS. … Međutim, daleke 1967. godine, kada su roditelji najavili da će celo leto provesti u tadašnjoj Jugoslaviji:
 
“Kad smo bili klinci, ja i moj brat Zoran, on je mlađi od mene, i kada su nam roditelji rekli – idemo u Jugoslaviju za celo leto, tri meseca, mi smo poludeli. Šta ćemo mi tamo ? To je dosadno. Nemaju crtanih filmova kao ovde, u Americi. Nemaju bejzbol. Šta ćemo da radimo? Ali je baš bilo lepo”.
 
Tek je kasnije saznao da je to malo srpskog jezika, koji je naučio na ulici u igri sa rođacima i drugarima, bilo presudno za posao u ABC-ju. Dragan Mihailović nastavlja da sada priprema priloge na sve moguće teme i putuje svetom. Jedne večeri u Njujorku,  rešio je da vidi četvrtfinale US OPEN-a:
 
“Reko’ daj da vidim ovog novog, mladog igrača, Novaka Đokovića. Meni je bilo malo čudno da ima teniser iz Srbije. To je bilo posle prvog meča kada je imitrao Šarapovu i Nadala. Meni je to toliko bilo smešno”.
 
Mihajlović nastavlja da ga je najviše začudilo kada je video kako su Amerikanci poludeli za njim. Otišao je kod šefa, i rekao mu:
 
“Ovaj dečko ima nešto. Ima ličnost. Super govori engleski. Sada je već broj tri. Ima samo 20 godina. Kada je on video kako je igrao protiv Federera, on je rekao ‘ajdemo odma’ da napravimo priču o Đokoviću”.
 
Kad je prošle godine Đoković počeo da pobeđuje, iznosi Mihajlović, morali su da dobro pripreme teren da druge ubede:
 
“Zašto je on čovek za ‘60 minuta, i onda je on rekao u redu i onda smo počeli, pre US Open-a, malo da snimamo u Njujorku. Odmah sam putovao iz Njujorka, kada je pobedio, u Beograd“.
 

Dragan Mihailović iznosi da su u prilogu o Đokoviću, prvo hteli da prikažu njegovu ličnost:
 
“Đoković je interesantniji od Federera, i mi smo hteli to da pokažemo. Ne samo to, mi smo hteli da pokažemo šta Đoković znači za Srbiju. Kada se vratio iz Vimbldona, i kada smo videli slike, bulevar od aerodroma do Terazija, to je bilo strašno – sto hiljada ljudi za tenisera. Onda smo rekli - to moramo da pokažemo celom svetu.“
 
Dragan Mihailović dodaje da ga najviše raduje plan da krajem meseca sa porodicom obiđe rodbinu u Srbiji:
 
“Sad kad sam napunio 50 godina, imam svoju decu, i sad krajem juna, 28. juna, na Vidovdan, putujemo na deset dana na odmor u Srbiju“.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: Zoran iz: Kragujevac, Srbija
13.06.2012 08:52
Lepa biografija, u meni izaziva plimu tuge.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE