Linkovi

Bogojević: Nadamo se dobrom izbornom rezultatu


Nosilac koalicione liste "Evropsko lice Podgorice" Dragan Bogojević
Nosilac koalicione liste "Evropsko lice Podgorice" Dragan Bogojević

Nosical koalicione liste Evropsko lice Podgorice za Glas Amerike kaže da izbori u glavnom gradu Crne Gore prevazilaze lokalni karakter političkog djelovanja i eventualnih političkih posljedica koje bi uslijedile na širem, državnom nivou.

Svega 11 dana ostalo je do loakalnih izbora u Podgorici i još 11 crnogorskih opština. U koaliciji Socijal-demokratske partije i Pozitivne Crne Gore nadaju se dobrom izbornom rezultatu ‘koji će značiti početak borbe protiv partitokratije i gušenja institucija’, kaže za Glas Amerike Dragan Bogojević, nosilac koalicione liste Evropsko lice Podgorice.

Dragan Bogojević je novo lice na političkoj sceni Crne Gore. Predvodnik je koalicije kojoj se daju velike šanse na predstojećim izborima za vlast u Podgorici, a na ruku mu ide činjenica da je iskustvo pokazalo da građani obično podržavaju nove ponude i nove lidere. Pitali smo ga šta ga je motivisalo da se, kao nestranačka ličnost, uključi u političku utakmicu i stavi na čelo jedne ovakve koalicije?

"Osnovni motiv je taj što mi se ukazala šansa da uz jasnu političku podršku stranaka čije krovne političke i vrijednosne stavove dijelim, pokušam da utičem na promjene: sa jedne strane, pristupa politici kod nas, a sa druge strane da sopstvenim građanskim angažmanom podstaknem druge nestranačke ličnosti kojih je, uvjeren sam, mnogo, da daju doprinos u sprovođenju neophodnih promjena u Podgorici. Te promjene moraju da donesu novi, transparentniji, pravičniji i strateški pristup upravljanju gradskim resursima i razvoj našega grada."


Bogojevića smo pitali uspijeva li da pomiri "krajnosti" u Koaliciji, budući da je čine SDP, koja je stranka vlasti na državnom nivou i Pozitivna Crna Gora koja je opoziciona stranka?

"Ja volim da kažem da podjednako pripadam i SDP-u i Pozitivnoj i da podjednako ostajem svoj. Zaista nijesam ušao u ovu političku arenu da bih “mirio” bilo koje krajnosti, već sa iskrenom namjerom da Koalicija, koju imam čast da predvodim, omogući demontažu i demonopolizaciju dosadašnjeg modela upravljanja koji bih, u najkraćem, mogao da opišem kao partitokrasko-klijentelistički."

Tragom izjave premijera Đukanovića da su izbori u Podgorici jednako važni za državu koliko i referendum o nezavisnosti iz 2006., Bogojević je saglasan da ekonomska i politička važnost Glavnog grada u kome je trećina biračkog tijela države, čini ove izbore važnim:

"Ovi izbori, sasvim izvjesno, prevazilaze lokalni karakter političkog djelovanja i eventualnih političkih posljedica koje bi uslijedile na širem, državnom nivou. Više puta je ponovljeno da tekovine 21. maja 2006. godine za našu Koaliciju predstavlja svetinju i da je nezavisna i građanska Crna Gora naš temeljni vrijednosni postulat. U tom smislu, kontinuitet antiratnog i antifašističkog djelovanja SDP-a, s jedne strane i svježina i neopterećenost predreferendumskim političkim diskursom Pozitivne Crne Gore, s druge strane, nama garantuju da možemo ubijediti građane Podgorice da smo mi njihov pravi izbor i da smo budućnost političkog udruživanja na jasnim osnovama i principima, a ne na osnovu trulih političkih kompromisa zarad trgovine funkcijama."

Bogojević naglašava da je koalicija Evropsko lice Podgorice autentična, nova snaga “trećega puta”. “Glas ovoj Koaliciji nije glas za postizbornu koaliciju niti sa DPS-om, niti sa Demokratskim frontom. Oslanjanje na stručne i profesionalne ljude biće vrijednost koju će donijeti koalicija Evropsko lice Podgorice, uz neizbježnu borbu protiv postojeće partitokratije i gušenja autonomije institucija”, zaključuje Bogojević.
XS
SM
MD
LG