Linkovi

Dopisnik Vašington Posta uhapšen u Teheranu


Džejson Rezaian, dopisnik Vašington Posta iz Teherana
Džejson Rezaian, dopisnik Vašington Posta iz Teherana

Jedan iranski zvaničnik potvrdio je da je dopisnik američkog dnevnika "Vašington Post" iz Teherana uhapšen.

Uticajni dnevnik juče je objavio da je Iran verovatno pritvorio Džejsona Rezaiana, njegovu suprugu i još dvojicu američkih novinara, navodeći da ne zna ko ih je priveo niti zašto, ali da je "duboko zabrinut" za njihovo stanje.

Prvi javni komentar hapšenja izneo je generalni direktor pokrajinskog ministarstva pravde Teherana, koji je rekao da je Rezaian priveden radi ispitivanja i da će više informacija biti dostupno uskoro.

Iranska državna novinska agencija prenosi da je Golam-Hosein Esmaili takođe rekao da iranske bezbednosne snage "vrlo pažljivi u vezi sa svim neprijateljskim aktivnostima", iako nije komentarisao moguće podizanje optužnice, niti pominjao preostale za koje "Post" tvrdi da su takođe uhapšeni.

Trideset-osmogodišnji Rezaian, koji je dopisnik "Posta" iz Teherana od 2012. ima i američko i iransko državljanstvo, a njegova supruga Jeganeh Salehi je Iranka koja radi za dnevni list iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. "Post" je preostalo dvoje identifikovao kao slobodne fotoreportere. Stejt department je saopštio da zna za navodna privođenja, ali da zbog "poštovanja privatnosti" ne može da komentariše.

XS
SM
MD
LG