Linkovi

Djukanović razgovarao sa čelnicima EU


Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj i crnogorski premijer Milo Djukanović u Briselu 21. januara 2013.
Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj i crnogorski premijer Milo Djukanović u Briselu 21. januara 2013.

U razgovoru sa premijerom Djukanovićem, evropski zvaničnici izrazili su podršku Crnoj Gori uz insistiranje da se ojača nezavisnost sudstva.

Danas je sjedište evropskih institucija u Briselu posjetio predsjednik Vlade Crne Gore, Milo Djukanović, sa namjerom da potvrdi opredjeljenost novih vlasti u Poodgorici evropskim integracijama i reformama. Kako se i očekivalo, sa evropske strane se čula poruka podrške, ali i insistiranje da se ojača vladavina prava i, s tim u vezi, nezavisnost crnogorskog sudstva.

Crna Gora je, iz evropskog ugla, uspješna priča - država koja je želju za pridruženjem Evropskoj uniji uspjela pretočiti u početak završnih pregovora o pristupanju i pred kojom, razumljivo, stoji još mnogo posla. A svaki uspjeh se, gledano iz Brisela, smatra i dodatnim poticajem cijelom zapadnobalkanskom regionu.

"Otvaranje pregovora sa Crnom Gorom je bio važan signal cijelom regionu da su evropska vrata otvorena. Čestitao sam premijeru na značajnom napretku koji je Crna Gora ostvarila i naglasio sam neophodnost da zemlja, na osnovu postignutih rezultata, nastavi dalje sa reformama, posebno na polju vladavine zakona, gdje nam trebaju ozbiljni rezultati. Takodje sam naglasio da je važno osigurati kredibilitet i nezavisnost sudstva. U tom svjetlu, važno je da se vlast i pozicija uključe u zreo politički dijalog, kako bi se stvorio prostor za ustavne reforme”, istakao je predsjednik Evropskog savjeta, Herman Van Rompej.

Djukanović je ocijenio da je Crna Gora primer kvalitetnih i dinamičnih reformi koje vode ka članstvu u EU.

"Vlada Crne Gore ulaže napore u pripremu akcionih planova i na relaciji vlast - opozicija radi na stvaranju pretpostavki za uspešne ustavne promene, koje treba da obezbede viši nivo nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa", izjavio je crnogorski premijer Milo Djukanović.

"Evropska komisija očekuje nastavak plodonosne i bliske saradnje sa Crnom Gorom i zbog toga pozdravljamo odluku premijera da evropske integracije zadrži na vrhu nacionalne agende i mislim da smo sada u ključnom trenutku puta Crne Gore prema EU . Tokom sastanka sam naglasio važnost završetka ustavnih reformi, posebno obezbjedjenja nezavisnosti sudstva. Podvlačim da postoji širok konsenzus unutar crnogorskog političkog spektra o evropskim integracijama i reformama koje su neophodne za uspješan proces proistupanja. Ohrabrujem sve u zemlji da zadrže i osnaže ovakav konsenzus. Brzina evropskog procesa je prvenstveno u rukama Crne Gore i široka želja da se nastavi tim putem je od najveće važnosti", poručio je predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo.

Izrazivši uvjerenje da će se odnosi Podgorice sa EU kvalitetno razvijati, Đukanović je rekao da će Crna Gora nastaviti da igra važnu ulogu regionalnog lidera, u pogledu evropskih integracija.

Na taj način ćemo, kroz rešavanja pitanja unapređenja regionalne saradnje, doprinositi sve većoj stabilnosti Zapadnog Balkana i sve dinamičnijoj evropskoj integraciji”

Za Brisel je Crna Gora važan faktor stabilnosti cijelog regiona, te se i njen uspjeh u usvajanju evropskih standarda i putu kroz reforme gleda u širem kontekstu, kao pozitivan primjer evropskih integracija, pokretačkog mehanizma za države Zapadnog Balkana, koje dijele jasne evropske aspiracije.
XS
SM
MD
LG