Linkovi

Đaci uče istoriju snimajući video zapise


Učenici iz Virdžinije tokom snimanja scena američkog građanskog rata
Učenici iz Virdžinije tokom snimanja scena američkog građanskog rata

Mladi filmski stvaraoci ilustruju događaje iz američke istorije, na mjestu gdje su se odigrali.

Umjesto da o američkom građanskom ratu čitaju u udžbenicima, pojedini učenici u saveznoj državi Virdžinija opredijelili su se za drugačiji pristup učenju o istorijskim događajima u njihovom području. Odlučili su da snime video zapise o sukobu, u kojem su se članice sjeverne Unije s jedne i južnjačke Konfederacije s druge strane od 1861. do 1865, sukobile oko nekoliko pitanja, među kojima je i ropstvo.

Mladi filmski stvaraoci ilustruju događaje iz američke istorije, na mjestu gdje su se odigrali. Ova djeca tumače uloge dva generala Unije, koji su se sastali na rijeci Repidan u centralnom dijelu Virdžinije.

Dvanaestogodišnjaci i trinaestogodišnjaci prave kratak video snimak o ključnoj ulozi privremenih pontonskih mostova tokom rata. Mostovi, koje su prenosili vojnici, sastojali su se od povezanih malih čamaca sa daskama na vrhu. Nakon što su sastavili i prešli pontonski most na rijeci Repidan, vojnici Unije porazili su vojsku Konfederacije u jednoj od prvih bitaka u Virdžiniji. Šejn Lor, jedan od protagonista filma, kaže da je naučio da su vojske imale veliku prednost zbog ovih mostova, zato što su mogle brzo da ih sklope i rasklope.

“Preko mosta bi prebacili kočije, konje i sve vojnike. Kada bi svi prešli, rastavili bi most i ponijeli ga sa sobom”.

Ovo je jedan od nekoliko video snimaka o građanskom ratu, čiji autori su lokalni učenici. Projekat je sponzorisala organizacija “Putovanje kroz blagoslovenu zemlju (Journey Through Hallowed Ground), čiji cilj je informisanje javnosti o istorijskim lokacijama od Pensilvanije do Virdžinije, uključujući i mnoga poprišta bitaka iz građanskog rata. Džesi Akon, direktor za obrazovne programe, kaže da su video zapisi veoma korisni.

“Možemo da ih postavimo na internet i nastavnici širom zemlje i možda svijeta mogu da ih koriste u svojim učionicama”.

Uz pomoć savjetnika, djeca takođe istražuju, pišu scenario i montiraju video snimke. Aleksis Albert dobila je šansu da se okuša kao režiser i tokom tog procesa naučila je puno o građanskom ratu.

“Pomoglo mi je da razumijem taj događaj bolje nego kada samo čitam o njemu u knjigama”.

U ovoj sceni, učenici glume vojnike koji marširaju ka rijeci, naoružani puškama. Ovo područje je trenutno dio nacionalnog vojnog parka. Koordinator za obrazovanje Piter Magl pokazuje djeci kako da drže lažne puške.

“Nadam se da će kroz ovakve projekte i programe shvatiti značaj ovih mjesta i da će uložiti napor da se ona očuvaju za buduće generacije”.

Druga lokacija za snimanje je obližnja plantaža Elvud Menor, poprište većeg dijela bitke. Ovdje, druga grupa učenika usredsređena je na dnevnik žene, koja je tokom rata živjela u ovom području. Učenik-režiser Džon Ešli kaže da je zbog ovog iskustva počeo više da razmišlja o ljudskom apektu rata.

“U udžbenicima čitate o bitkama i sličnim događajima. Naučio sam nešto više o ljudima koji su u to vrijeme živjeli ovde”.

Filmski stvaralac Gil Hong izdvojio je vrijeme da pomogne učenicima, za koje kaže su brzo shvatili šta da rade.

“Pokušavaju da prenesu emocije koje su možda bile prisutne tokom građanskog rata. Stvarno su fokusirani na istinito prenošenje događaja”.

Video zapisi će biti dostupni u maju i - poput video snimaka koje su učenici napravili u protekle četiri godine – biće postavljeni na internet stranicu organizacije “Putovanje kroz blagoslovenu zemlju” i na jutjub.
XS
SM
MD
LG