nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno

Diskriminacija muslimana u Evropi

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope upozorava da je u Evropi sve primetnije anti-muslimansko raspoloženje

Elvir Bucalo
Komesar za ljudska prava Saveta Evrope ranije ove nedelje upozorio je evropsku
javnost na činjenicu da na Starom kontinentu raste anti-muslimansko raspoloženje koje ultra desne partije koriste za vlastite političke ciljeve. U kontekstu inicijativa širom Evrope okrenutih protiv prava muslimana, posebno žena, pomenuo je i Bosnu i Hercegovinu.


Iako se muslimani u Evropi trude da postanu punopravni članovi evropskog društva, gotovo po pravilu se susreću sa različitim oblicima predrasuda, diskriminacije i nasilja, ukazao je danas Nils Mužineks, komesar za ljudska prava Saveta Evrope. Zaključak je izvukao na osnovu različitih izvještaja nevladinih organizacija širom kontinenta, te dodaje kako je propuštena jedinstvena šansa Arapskog proljeća da se jednom za sva vremena odbace opasni stereotipi o tome kako je Islam nespojiv sa demokratijom. Umjesto toga, Evropa je dobila desetine hiljada imigranata na svojim južnim granicama, otežavajući život i sebi i njima.

Tako se desilo da ultra desne partije Belgije, Francuske, Italije, Danske, Holandije, Norveške, Švicarske, Austrije na meti imaju muslimansku populaciju. Ona se optužuje da nije sposobna za multikulturalizam, dok sami evropski domaćini malo čine na tom polju. Od terorističkih napada na Ameriku, muslimani su mnogima postali sinonim za terorizam, upozorava komesar za ljudska prava, ukazujući da neki od najmučnijih terorističkih napada u Evropi u posljednje vrijeme - od rasističkih ubistava u Njemačkoj do masakra u Norveškoj - ukazuju da je vrijeme da se Evropa probudi i shvati opasnost od utra desnice.
 
A države idu na ruku opštem trendu donoseći diskriminacijske zakone, poput onih usvojenih nedavno u Francuskoj i Belgiji, gdje se žene kažnjavaju ako hodaju ulicom pokrivene. U Belgiji je, npr, na poziv ultra desne flamanske Vlaams Belang, to postao pravi lov na vještice. Ko god na ulici primjeti pokrivenu ženu i to prijavi policiji, može od flamanskih nacionalista dobiti 250 evra.
 
"Ovo nije lov na vještice, a burka je oružje radikalnih islamista  protiv nas", rekao je predsjednik Vlaams Belang, Filip de Vinter.
 
Direktor Evropske mreže za borbu protiv rasizma Majkl Privot na to kaže:
 
"Nova inicijativa Vlaams Belanga je apsolutno diskriminatorna jer zakon, koji se pogrešno razumije kao zakon protiv burke, a koji govori o tome da se ne smije hodati ulicom pokrivenog lica, nigdje ne pominje burku. Tako da kada Vlaams Belang napada posebnu grupu, žene koje nose burku ili nikab, to je apsolutna diskriminacija i to nam dokazuje da imamo posla sa rasistima."
 
Belgijska policija i dalje zadržava pravo da, ukoliko presretne na ulici nekoga ko hoda pokriven, to kazni sa 150 eura. Uvijek se možete  žaliti, kažu u policiji, ostavljajući odškrinuta vrata nacionalistima da rasizmu daju i zakonsku podlogu.
 
Na žalost, nije Belgija jedina. Slične inicijative se, upozorava komesar Saveta Evrope, razmatraju u Austriji, Danskoj, Holandiji, Španiji, Švicarskoj i Bosni i Hercegovini.
 
Šta činiti? Vlasti moraju prestati sa praksom da svojim zakonima na meti imaju muslimane, moraju se osnažiti tijela koja će razmatrati pritužbe jer, istraživanja pokazuju, četvrtina muslimanske populacije je nedavno doživjela temeljite kontrole policije. Treba se boriti protiv stereotipa, predrasuda. Vrijeme je da muslimane prihvatimo kao dio evropskog društva, poručuje se iz Saveta Evrope. Nama treba Evropsko proljeće da prevazidjemo rasizam i netolerantnost.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: Dragan iz: Los Angeles
08.08.2012 06:54
Samo da dodam, da je moja prijateljica putovala u Saudijsku Arabiju poslovno, da je ponijela normalnu "zapadnu garderobu", ali je nije mogla koristiti jer joj to nije bilo dopusteno zbog "islamskih" zakona.
Znaci, kada osobe iz islamskih zemalja traze bilo kakvu Vizu ili Azil na "Zapadu", trebalo bi da im se predoce pravila ponasanja u civilizaciji a na da ja kao KRISCANIN, moram da se osjecam kao ugrozena manjina u mojoj drzavi USA, ili Europi....

Pozdrav svima
Dragan


od: Dragan iz: Los Angeles
06.08.2012 03:09
Ovaj covjek (Nils M.)ocigledno nije upoznat sa situacijom u svijetu ili covjek ima neki plan, te zamara europljane samo da im skrene paznju sa stvarnog problema.. Niko u Evropi nije proganjao muslimane, to je cinjenica, oni su imali mnogo vise ljudskih prava do onih teroristickih akcija, nego sto sam ih imao ja koji sam bio izbjeglica (Kriscanin) u USA.Imali su apsolutno sve sto su htjeli, ali se do dan danas nisu ogradili od "radikalnog islamizma"... Jos uvijek snimaju filmove o nekom "Srbinu", koji pokusava da unese "nuklearnu bombu u USA". To je van pameti, jer "Kriscani" nikada nisu bili "bombasi samoubice", to je jedini moderni izum 'islama". Uglavnom da skratim, muslimani treba da se ukljuce u zapadni sistem ako hoce da zive u tom sistemu, kao sto se zapadnjaci moraju uklopiti u "islamski sistem" kada dodju da zive i rade u bilo koju drzavu na istoku....Uglavnom, ovaj covjek stvarno ili "LUPA" ili je placen kao onda Angelina J. da odradi neke stvari.....

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE