utorak, 03. maj 2016

Balkan

Nepoznanice o nastavku dijaloga

U ovom trenutku ne zna se mnogo detalja o nastavku dijaloga Beograda i Prištine - ni ko će pregovarati, niti koji će biti format dijaloga, kaže evropski parlamentarac Edvard Kukan.

Predsednica skupštinskog odbora za evrointegracije Milica Delević i šef delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistocnu Evropu Eduard Kukan.
Predsednica skupštinskog odbora za evrointegracije Milica Delević i šef delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistocnu Evropu Eduard Kukan.
Rade Ranković
U ovom trenutku ne zna se mnogo detalja o nastavku dijaloga Beograda i Prištine - ni ko će pregovarati, koja će pitanja biti uključena, niti koji će biti format dijaloga, izjavio je danas evropski parlamentarac Edvard Kukan. Čeka se povratak Ketrin Ešton, kao i srpske i kosovske delegacije iz Njujorka, kaže Kukan.

Pravi je trenutak za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i primenu postignutih sporazuma dve strane, a pre svega dogovora o zajedničkom upravljanju prelazima, poručio je danas predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta Edvard Kukan.

Posle završetka Interparlamentarnog sastanka Evropska unija – Srbija, koji se održava u Beogradu Kukan je istakao da odlaganje dijaloga ne pomaže, ali da se u ovom trenutku ne zna mnogo o detaljima daljih pregovora Beograda i Prištine:

"Format pregovora, ko će pregovarati, koja će pitanja biti uključena, ko će pregovarati na tehničkom nivou – to još nije odlučeno. Čeka se povratak Ketrin Ešton, kao i srpskih i kosovskih političara iz Njujorka, gde imaju različite sastanke".

Po rečima predsednice Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Milice Delević usvojenim zaključcima sa interparlamentarnog dijaloga, Srbija se poziva da ispuni preuzete obaveze:

Nema mnogo novina. I Evropski parlament, i kolege koje su učestvovale u interparlamentarnom dijalogu pozivaju nas da primenimo ono što smo sami usvojili. Konkretno, u slučaju medija usvojenu Medijsku strategiju, ili ono što je usvojio Evropski savet i šta je preporučivala Evropska komisija što se odnosi na nastavak dijaloga i postizanje funkcionlanih odnosa između Beograda i Prištine.”

Takođe, Milica Delević i Edvard Kukan su se složili u oceni da održavanje Parade ponosa nije neka prepreka za napredak Srbije prema Evropi, ali da se činjenica da se ona organizuje, zabranjuje ili otkazuje uzima u obzir kada raspravljamo o ljudskim pravima i pravima manjina.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE