Linkovi

Devenport: Beograd nije na periferiji EU


Majkl Devenport, šef delegacije EU u Srbiji (arhivski snimak)
Majkl Devenport, šef delegacije EU u Srbiji (arhivski snimak)

Drugog dana rada Beogradskog bezbednosnog foruma, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, je istakao da do zastoja u proširenju neće doći i da će ono biti među prioritetima novog komesara EU.

Drugog dana rada Beogradskog bezbednosnog foruma vođeno je nekoliko panel diskusija - a jedna od njih bila je i tema periferije Evropske unije, na kojoj je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao da proširenje EU ostaje prioritet nove Evropske komisije i komesara za proširenje Hana.

Beograd nije na periferiji Unije, već je u samom njenom centru i za EU su sve zemlje članice i buduće članice veoma važne, poručio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport. Drugog dana rada Beogradskog bezbednosnog foruma, on je istakao da do zastoja u proširenju neće doći i da će ono biti među prioritetima novog komesara EU:

"Nova Komisija biće jednako privržena proširenju, imajući u vidu da je proširenje u središtu onoga čime će se bavititi komesar Johanes Han kao prioritetima. Uveren sam da će i u Strategiji proširenja članice, koja će biti predstavljena 8. oktobra, ponoviti svoju posvećenost proširenju."

Predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Elmar Brok je poručio da u procesu proširenja EU neće biti političkih kompromisa i dodao da je EU mirovna, blaga sila, osnovana iz dva razloga – da više ne bi bilo ratova ni diktatora. On je rekao da se zalaže za proces proširenja, ali da svako mora da ispuni svoj deo dogovora i kriterijuma:

"Ako države rade na procesu transformacije – na vladavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije, nezavisnosm pravosuđu, ako rade na ekonomskim reformama – to je dobitna kombinacija za sve da bi se proširio taj prostor mira i slobode."

A premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će, uprkos porukama iz Brisela da EU neće primati nove članice u narednih pet godina, Srbija nastaviti spovođenje reformi i svoj evropski put i ispuniti sve obaveze do 2018. godine:

"Ako ne može za pet godina, za pet godina i jedan dan može. Mi očekujemo i nadamo se da Srbija bude prva novoprimljena zemlja u članstvo EU. Za tako nešto moraćemo mnogo da radimo, moraćemo mnogo toga da napravimo, mnogo teških stvari da preduzmemo."

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je izjavila da se na sastancima o skrinigu poglavlja prema Srbiji odnose ne kao prema trećoj državi, već budućoj članici Unije.

Srž ideje o EU su mir, stabilnost, osnovna prava i one su možda malo zaboravljene u Uniji, ali ne u regionu. Region želi da liči na EU i to se neće dogoditi sutra, niti u narednih pet godina, rekla je Miščević.

XS
SM
MD
LG