Linkovi

Server: Opozicija problem u Srbiji


Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, Prime Minister of the United Arab Emirates (UAE) and ruler of Dubai (C) takes part in a ceremony to unveil UAE's Mars Mission in Dubai.
Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, Prime Minister of the United Arab Emirates (UAE) and ruler of Dubai (C) takes part in a ceremony to unveil UAE's Mars Mission in Dubai.

Analitičar Danijel Server za Glas Amerike ocenjuje da pravi problem u Srbiji nije sadašnja vlada, već opozicija koje je fragmentirana i neorganizovana.

O očekivanjima od predstojećih prevremenih izbora u Srbiji i šansama vodećih političara, Glas Amerike razgovarao je sa saradnikom centra za Transatlantske studije na univerzitetu Džons Hopkins, Danijelom Serverom.

Server: “Na osnovu anketa sprovednih u Srbiji, izgleda da će zamenik premijera Aleksandar Vučić pokazati jake rezultate i svi očekuju da će on preuzeti mesto premijera, što očekuje i predsednik Tomislav Nikolić. Medjutim, premijer Ivica Dačić je mudar političar i on se ne može zanemariti. I u slučaju da izgubi premijerski položaj, on bi vrlo lako mogao da iskrsne na nekoj drugoj važnoj poziciji. Izgleda mi da pravi problem u Srbiji nije sadašnja vlada, već opozicija koje je fragmentirana i neorganizovana.”

Glas Amerike: Neki u Srbiji smatraju da bi snažno političko prisustvo Vučića moglo ponovo da gurne zemlju pod upravu čvrstorukaške i autokratske ličnosti?

Server: “To je uvek mogućnost u mladoj demokratiji. Mislim da će mnogo zavisiti od održive i energične opozicije, medija, itd. Isto tako verujem da je važno da postoje alternative. Demokratija pruža stvarne alternative menjanjem pozicija onih koji su na vlasti. Vučić dolazi iz više autokratske pozadine i postoje različita mišljenja koliko se on promenio ili niije. Medjutum, imam daleko više poverenja u demokratske institucije, nego u demokratske ličnosti.”

Glas Amerike: Kakve bi mogle da budu šanse bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića?

Server: “Tadić je sada politički vidljiviji, ali nije jasno kakvu popularnost uživa. On je napustio predsedničku kancelariju u konfuznoj situaciji, a od tada su sadašnje vlasti postigle značajne rezultate, važan sporazum za početak razgovora sa EU, kao i nekoliko manjih sporazuma sa Prištinom, tako da su one ostavile dobar utisak ne samo na medjunarodnu zajednicu, već i medju samim Srbima.”

Glas Amerike: Šta mislite o šansama predsednika Demokratske stranke Srbije, Vojislava Koštunice?

Server: “Ne verujem da su njegove šanse velike, mada će on uvek imati izvestan broj birača iza sebe. Sumnjam da će uspeti da pridobije značajniji broj glasova. Koštunica je introspektivan i analitičan političar, koji je fokusiran više na prošlost i kako je ispraviti. Ja sam medjutim shvatio da je u životu teško ispraviti mnogo onoga što se desilo u prošlosti.”

Glas Amerike: Kako se u Vašingtonu gleda na izbore u Srbiji?

Server: “Mislim da će Vašington biti zadovoljan da se ovi izbori održe kao i raniji. Već duže vreme SAD nemaju favorita u pogledu ishoda izbora, uključujući i sadašnje. Ovo su normalni demokratski izbori u demokratskoj zemlji koja je postigla dosta dobre rezultate uključujući i napredak u približavanju EU, što nije bila laka stvar, ni u tehničkom i pravnom, ni u političkom smislu. Mada EU nije sada zainteresovana za nove članice, Srbija je ipak na pravom putu, čak I ako do učlanjenja ne dodje brzo. Pred Srbijom sada stoje dva izazova. Pre svega, da svoje zakone uskladi sa zakonima EU, ali isto tako da svojim reformama i unutrašnjom situacijom doprinese sazrevanju političkih uslova za ulazak u EU. Medjutim, Beogad treba da bude spreman za takvu situaciju, što će zahtevati čitavu deceniju, ako ne i duže. U svakom slučaju, SAD već duže vreme podržavaju Srbiju i njen ulazak u EU.”
XS
SM
MD
LG