subota, 19. april 2014

Balkan

Van Rompej: Neophodni novi koraci

Premijer Srbije Ivica Dačić u Briselu se sastao sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem.

Premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.
Premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.
Veličina slova - +
Rade Ranković
Dan posle susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i evropskom komesarkom Ketrin Ešton, premijer Srbije Ivica Dačić se sastao i sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, koji je poručio da je Brisel spreman da ispuni obećanja data Srbiji - ali da su to neophodni novi koraci.

Tokom noćašnjeg petočasovnog razgovora premijera Srbije, premijera Kosova i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton postignut dogovor da se carina i dažbine na severu Kosova uplaćuju u poseban fond za razvoj severa. Kako je posle četvrtog susreta sa Hašimom Tačijem objasnio Ivica Dačić iznete su i zamisli kako bi mogle delovati srpske institucije i kako bi se došlo do posebnog položaja za zajednicu srpskih opština.

Dačić je istovremeno negirao tvrdnje kosovskog premijera Hašima Tačija da je postignut dogovor o demontaži srpskih institucija na severu Kosova.

Posetu Briselu premijer Srbije završio je današnjim susretom sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, a kako je poručio Ivica Dačić cilj Srbije je dinamični tok evropskih integracija, to jest što skorije dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

Premijer Srbije je istakao rešenost Beograda za saradnju u regionu, mirno rešavanje sporova i naglasio da srpski narod zaslužuje da živi bolje, imajući u vidu da je društveni proizvod Srbije sada samo 60 odsto onoga iz 1989 godine:

Želimo da ostvarimo dva cilja naše nacionalne politike – a to je da, vodeći jednu konstruktivnu politiku dođemo do održivog rešenja za odnose između Beograda i Prištine, vodeći račuma o legitimnim interesima Srbije i Srba koji žive na Kosovu i Metohiji. Naravno, imajući u vidu i legitimne interese Albanaca.”

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednik Evropskog saveta je istakao da će Unija ispuniti obećanje Srbiji i Evropski savet će razmotriti napredak s ciljem da se pokrenu pregovori o članstvu EU sa Srbijom. A tu je vreme od velike važnosti, rekao je Herman van Rompej i dodao da :

“Normalizacija odnosa sa Prištinom je ključni uslov za Srbiju i za otvaranje procesa pregovora o pristupanju. To uključuje i puno poštovanje principa regionalne saradnje, aktivnu saradnju sa Euleksom u pronalaženju rešenja za nova, teška pitanja na severu Kosova.”

A ambasador Francuske u Srbiji Fransoa-Gzavije Denio je istakao da Francuska podržava Srbiju na putu ka EU i zalaže se za datum početka pre govora čim budu ispunjeni uslovi koje je postavio Brisel. Dijalog Beograda i Prištine se dobro odvija i mislim da se, u ovakvim okolnostima, stiču uslovi kako bi odgovor bio pozitivan, kaže Denio.

Kako smatra predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević nastavak dijaloga Beograda i Prištine i njegovo podizanje na najviši politički nivo predstavljaju dobru osnovu za rešenje problema i mogu dovesti do napretka u evropskim integracijama Srbije.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: Slobodan iz: Obrenovac
19.01.2013 10:05
Dokle vise uslovljavanje i dodavanje novi koraci.Evropejci ili nas prihvatite ili odbite dosta tog uslovljavanja jer ako krene narod ovde nece ni Evropa ostati mirna.Nama je dogorelo.

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
18.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...