nedelja, 01. maj 2016

Balkan

Van Rompej: Neophodni novi koraci

Premijer Srbije Ivica Dačić u Briselu se sastao sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem.

Premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.
Premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.
Rade Ranković
Dan posle susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i evropskom komesarkom Ketrin Ešton, premijer Srbije Ivica Dačić se sastao i sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, koji je poručio da je Brisel spreman da ispuni obećanja data Srbiji - ali da su to neophodni novi koraci.

Tokom noćašnjeg petočasovnog razgovora premijera Srbije, premijera Kosova i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton postignut dogovor da se carina i dažbine na severu Kosova uplaćuju u poseban fond za razvoj severa. Kako je posle četvrtog susreta sa Hašimom Tačijem objasnio Ivica Dačić iznete su i zamisli kako bi mogle delovati srpske institucije i kako bi se došlo do posebnog položaja za zajednicu srpskih opština.

Dačić je istovremeno negirao tvrdnje kosovskog premijera Hašima Tačija da je postignut dogovor o demontaži srpskih institucija na severu Kosova.

Posetu Briselu premijer Srbije završio je današnjim susretom sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, a kako je poručio Ivica Dačić cilj Srbije je dinamični tok evropskih integracija, to jest što skorije dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

Premijer Srbije je istakao rešenost Beograda za saradnju u regionu, mirno rešavanje sporova i naglasio da srpski narod zaslužuje da živi bolje, imajući u vidu da je društveni proizvod Srbije sada samo 60 odsto onoga iz 1989 godine:

Želimo da ostvarimo dva cilja naše nacionalne politike – a to je da, vodeći jednu konstruktivnu politiku dođemo do održivog rešenja za odnose između Beograda i Prištine, vodeći račuma o legitimnim interesima Srbije i Srba koji žive na Kosovu i Metohiji. Naravno, imajući u vidu i legitimne interese Albanaca.”

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednik Evropskog saveta je istakao da će Unija ispuniti obećanje Srbiji i Evropski savet će razmotriti napredak s ciljem da se pokrenu pregovori o članstvu EU sa Srbijom. A tu je vreme od velike važnosti, rekao je Herman van Rompej i dodao da :

“Normalizacija odnosa sa Prištinom je ključni uslov za Srbiju i za otvaranje procesa pregovora o pristupanju. To uključuje i puno poštovanje principa regionalne saradnje, aktivnu saradnju sa Euleksom u pronalaženju rešenja za nova, teška pitanja na severu Kosova.”

A ambasador Francuske u Srbiji Fransoa-Gzavije Denio je istakao da Francuska podržava Srbiju na putu ka EU i zalaže se za datum početka pre govora čim budu ispunjeni uslovi koje je postavio Brisel. Dijalog Beograda i Prištine se dobro odvija i mislim da se, u ovakvim okolnostima, stiču uslovi kako bi odgovor bio pozitivan, kaže Denio.

Kako smatra predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević nastavak dijaloga Beograda i Prištine i njegovo podizanje na najviši politički nivo predstavljaju dobru osnovu za rešenje problema i mogu dovesti do napretka u evropskim integracijama Srbije.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: Slobodan iz: Obrenovac
19.01.2013 10:05
Dokle vise uslovljavanje i dodavanje novi koraci.Evropejci ili nas prihvatite ili odbite dosta tog uslovljavanja jer ako krene narod ovde nece ni Evropa ostati mirna.Nama je dogorelo.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE