Linkovi

Učešće Srbije na vojnim vežbama sa Rusijom


Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić

U NATO-u niko ništa nije rekao protiv učešća Srbije u vojnim vežbama a Rusijom, a EU nije vojni blok te bi trebalo da gleda svoja posla, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Na konferenciji za novinare on je govorio o migrantima i krizi u Ukrajini,

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će u petak i subotu prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova EU i država kandidata za članstvo u Uniji na temu migranata. Na današnjoj konferen-ciji za novinare, Dačić se zahvalio na milion i 700 hiljada evra pomoći, koliko su dobile Makedonija i Srbija i dodao da to nije ozbiljno rešenje problema.

On se osudio antimigrantsko raspoloženje širom Evrope i istakao da, osim nekoliko pojedinačnih ispada, Srbija ima mnogo tolerantniji stav prema azilantima. A na pitanje šta je plan Srbije ako Mađarska počne da vraća izbeglice, Dačić je rekao:

"To gde će se vraćati ti migranti – to je sad već pitanje toga što EU nema zajedničku migratornu politiku. Gde se oni vraćaju? Vraćaju se, znači u zemlju odakle su došli. Pošto su oni prošli pola sveta bez viza i bez pasoša, veliko je pitanje gde će u stvari biti vraćeni."

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Ivica Dačić je rekao da će Srbija, kao predsedavajuća OEBS, uložiti sve napore da olakša dolazak do mir-nog rešenja krize i primenili dogovori iz Minska:

"Podsetiću da plan za mitno rešenje krize postoji, oko njega su se dogovorile sve strane u Minsku februara ove godine. Od presudne je važnosti da se sve strane pridržavaju dogovorenog. I da konkretnim koracima ka ispunjavanju preuzetih obaveza stvore preduslove za normalizaciju života i povratak mira."

A kao lider SPS-a, Dačić je pred sutrašnju sednicu Glavnog odbora stranke na kojoj će biti izabrano rukovodstvo rekao da samo on zna ko će biti na kojoj poziciji i da je sve što se pojavilo u medijima neistina. Dačić je rekao i da SPS deli zajedničke stavove sa koalicionim partnerima Srp-skom naprednom strankom.

XS
SM
MD
LG