ponedeljak, 21. april 2014

Balkan

Dačić: Ustupci na obe strane

Srbija može da razgovara i o stolici Kosova u UN, ali u tom slučaju i Priština mora nešto da da, poručio je danas premijer Srbije Ivica Dačić

Veličina slova - +
Rade Ranković
Demokratska stranka Srbije zatražila je danas da premijer Srbije Ivica Dačić podnese ostavku zbog izjave da je spreman da razgovora o prijemu Kosova u UN.  Srbija može da razgovara i o stolici Kosova u UN, ali u tom slučaju i Priština mora nešto da da, poručio je danas premijer Srbije Ivica Dačić i dodao da kompromis mora da zadovolji obe strane.

Po njegovim rečima Srbija je za sveobuhvatni dogovor i za kompromisno rešenje, ali da onda, kaže Dačić, obe strane moraju da budu spremne na ustupke, a ne da samo Srbija daje sve:

“Oni nas mogu da pritiskaju preko EU. A mi njima ne damo u UN. I šta onda? Teraćemo se još narednih 30 godina. To nije interes. Ja to stalno govorim, na svim sastancima sam o tome govorio. Mi smo spremni za sveobuhvatni dogovor.”

Povodom stava kosovskog premijera Hašima Tačija da se u Briselu neće razgovarati o Rezoluciji Skupštine Srbije o Kosovu, Dačić je istakao da kosovski premijer ne može da upravlja onim što će izneti Beograd na sastanku 17. januara. Premijer Srbije je naglasio da je i sama evropska komesarka Ketrin Ešton rekla da će početi razgovori o paralelizmu institucija i posebnosti Srba i da je njen plan da pitanja do leta budu tema razgovora:

Ako želimo da razrešimo paralelizam institucija – šta mi predlažemo? I onda dolazimo do toga da je sve ono što smo mi razgovorali ovde, i o rezoluciji, i o platformi naše viđenje i naš pogled na to kako razrešiti taj problem. I, shodno tome, te teme se ne mogu izbeći. Može neko da kaže da to prihvata ili ne, ali o tim temama se sigurno mora razgovarati.”

Dačić je najavio da će oficir za vezu s Prištinom biti imenovan do kraja nedelje, odnosno do sastanka sa Hašimom Tačijem u Briselu. Kako je rekao, razmišljalo se o više imena, ali, po oceni Dačića to nije baš primamljivo mesto, s obzirom da nema ni diplomatski status ni imunitet.

Kako je objasnio Dačić svaka strana će imenovati po jednog oficira za vezu, pri čemu će srpski oficir sedeti u misiji EU u Prištini, kosovski u misiji EU u Beogradu, a njihova uloga će biti da prate i pomažu realizaciju postignutih sporazuma i da doprinesu boljoj komunikaciji.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
20.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...