nedelja, 20. april 2014

Aktuelno

Dačić i Bevanda za razvoj dobrosusedskih odnosa

Predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda ocenio posetu Beogradu kao izuzetno značajnu i uspešnu.

Premijer Srbije Ivica Dačić i predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda u Palati Srbija u Beogradu.
Premijer Srbije Ivica Dačić i predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda u Palati Srbija u Beogradu.
Veličina slova - +
Rade Ranković
Posle prošlonedeljne posete premijera Srbije Sarajevu, u Beograd je danas doputovao predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Dačić i Bevanda pozdravili su razvoj dobrosusedskih odnosa dve zemlje.

Srbija i Bosna i Hercegovina su opredeljene za razvoj odnosa na bazi dobrosusedstva i zainteresovane su da bilateralni odnosi budu na visokom nivou, zajednički je zaključak premijera Srbije Ivice Dačića i predsedavajućeg Saveta ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Bevandom u Palati Srbije, Dačić je naveo da očekuje da Beograd ima dobre odnose i sa Federacijom, a ne samo sa Republikom Srpskom, s kojom je, kako kaže srpski premijer, normalno da Srbija ima specijalne odnose.

"Mislimo da treba izaći iz začaranog kruga 90-tih godina prošlog veka, okrenuti se dobrosusedstvu, zajedničkoj budućnosti i tražiti ono što nas spaja, a ne ističući samo ono što nas razdvaja i o čemu imamo možda različita ili suprotstavljena gledišta", poručio je Dačić.

Ocenjujući današnju posetu Beogradu kao izuzetno značajnu i uspešnu, Vjekoslav Bevanda je istakao da su svi koji obavljaju odgovorne funkcije u regionu, dovoljno obrazovani i sposobni da sami komuniciraju, odnosno, kako je rekao, da im ne treba niko da posreduje i spaja.

"Meni ne trebaju nikakviu posrednici da bi se sa kolegom Dačićem našao u Briselu ili na nekoj drugoj lokaciji. Mi ćemo se naći kada budemo razgovarali o zajedničkim temama, kada budemo imali zajedničke nastupe, kada nađemo i iskoristimo ovu sinergiju i budemo aplicirali za sredstva vezano za prekograničnu saradnju. A za sve ostalo moramo naći u sebi snagu, volju, želju i odgovornost da se ponašamo kao odgovorni ljudi" rekao je Bevanda.

Dačić i Bevanda su razgovarali i o saradnji u procesu evrointegracija, ekonomskoj saradnji dve zemlje, pitanju povratka izbeglih i interno raseljenih lica, granici, i najavili potpisivanje ugovora o izručenju koji treba da doprinese efikasnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Dogovoreno je i da se dva puta godišnje održava samit dve vlade, na kome će biti raspravljano o svim pitanjima od obostranog značaja.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
18.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...