nedelja, 14. februar 2016

Aktuelno

Dačić i Bevanda za razvoj dobrosusedskih odnosa

Predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda ocenio posetu Beogradu kao izuzetno značajnu i uspešnu.

Premijer Srbije Ivica Dačić i predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda u Palati Srbija u Beogradu.
Premijer Srbije Ivica Dačić i predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda u Palati Srbija u Beogradu.
Rade Ranković
Posle prošlonedeljne posete premijera Srbije Sarajevu, u Beograd je danas doputovao predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Dačić i Bevanda pozdravili su razvoj dobrosusedskih odnosa dve zemlje.

Srbija i Bosna i Hercegovina su opredeljene za razvoj odnosa na bazi dobrosusedstva i zainteresovane su da bilateralni odnosi budu na visokom nivou, zajednički je zaključak premijera Srbije Ivice Dačića i predsedavajućeg Saveta ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Bevandom u Palati Srbije, Dačić je naveo da očekuje da Beograd ima dobre odnose i sa Federacijom, a ne samo sa Republikom Srpskom, s kojom je, kako kaže srpski premijer, normalno da Srbija ima specijalne odnose.

"Mislimo da treba izaći iz začaranog kruga 90-tih godina prošlog veka, okrenuti se dobrosusedstvu, zajedničkoj budućnosti i tražiti ono što nas spaja, a ne ističući samo ono što nas razdvaja i o čemu imamo možda različita ili suprotstavljena gledišta", poručio je Dačić.

Ocenjujući današnju posetu Beogradu kao izuzetno značajnu i uspešnu, Vjekoslav Bevanda je istakao da su svi koji obavljaju odgovorne funkcije u regionu, dovoljno obrazovani i sposobni da sami komuniciraju, odnosno, kako je rekao, da im ne treba niko da posreduje i spaja.

"Meni ne trebaju nikakviu posrednici da bi se sa kolegom Dačićem našao u Briselu ili na nekoj drugoj lokaciji. Mi ćemo se naći kada budemo razgovarali o zajedničkim temama, kada budemo imali zajedničke nastupe, kada nađemo i iskoristimo ovu sinergiju i budemo aplicirali za sredstva vezano za prekograničnu saradnju. A za sve ostalo moramo naći u sebi snagu, volju, želju i odgovornost da se ponašamo kao odgovorni ljudi" rekao je Bevanda.

Dačić i Bevanda su razgovarali i o saradnji u procesu evrointegracija, ekonomskoj saradnji dve zemlje, pitanju povratka izbeglih i interno raseljenih lica, granici, i najavili potpisivanje ugovora o izručenju koji treba da doprinese efikasnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Dogovoreno je i da se dva puta godišnje održava samit dve vlade, na kome će biti raspravljano o svim pitanjima od obostranog značaja.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
12.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE