Linkovi

Dačić: EU nam nije dala rok


Ivica Dacic
Ivica Dacic

Šef srpske diplomatije smatra da su pritisci na Beograd mogući ukoliko se kriza u Ukrajini produbi, ali da niko u Briselu nije rekao da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji...

Ima li pritisaka na Srbiju da usaglasi svoju politiku sa Briselom i da uvede sankcije Rusiji? To je tema o kojoj se poslednjih dana intenzivno govori u Beogradu. Pritisci su mogući ukoliko se kriza u Ukrajini produbi, izjavio je pre tri dana Ivica Dačić, a na današnjoj konferenciji za novinare šef srpske diplomatije kaže da niko iz EU nije rekao da Srbija mora da uvede sankcije Moskvi.

Srbiji nije zadat rok da se izjasni o uvođenju sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini, niti je iko iz Evropske unije rekao da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji, izjavio je danas vicepremijer i šef diplomatije Ivica Dačić.

Na konferenciji za novinare on je rekao da je to jedinstven stav Srbije, da u vezi s tim pitanjem nema nesuglasica sa premijerom Aleksandrom Vučićem, kao i da Beograd neće menjati svoju politiku, osim ako se ne formira neka nova vladajuća većina. Dačić je poručio i da ne očekuje da će stav prema Rusiji i Ukrajini biti pominjan u redovnom izveštaju o napretku Srbije u oktobru:

"Pročitao sam u novinama – piše da imamo rok dotle i dotle da se izjasnimo o uvođenju sankcija. To nije tačno. Ja o tome pričam. A da li imamo obavezu da se usaglašavamo sa politikom EU? Imamo. I to ćemo raditi u narednom periodu. To je naš prioritet. Evropski put Srbije je naš prioritet".

Dačić je dodao i da bilateralni skrining o poglavlju 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu politiku EU počinje 10. oktobra.

Govoreći o pregovorima sa EU, on je ukazao da Nemačka i Velika Britanija dele stav da bi prvo trebalo primeniti Briselski sporazum, pa tek onda otvoriti Poglavlje 35 sa Srbijom. Međutim, kako je dodao, Srbija ne može da ga sprovodi, jer nema druge strane, koja treba da ga primeni:

"Zato je naša ideja bila, i to je naš predlog našim evropskim partnerima, i o tome je premijer Vučić razgovarao sa Angelom Merkel, da se ove godine otvori poglavlje 32, koje je nesporno i koje bi se otvorilo u svakom slučaju, jer smo sve za to pripremili. I ocene Brisela su pozitivne. A sa druge strane, da probamo da to uradimo i sa poglavljem 35".

Dačić je na današnjoj konfeerenciji za novinare rekao i da Beograd i Priština ne vode pregovore o priznanju nezavisnosti Kosova. Takođe, on je odbacio navode kosovskih političara o tome da bi Srbija i Kosovo trebalo da potpišu mirovni sporazum, a nastupe šefa kosovske diplomatije Envera Hodžaja u Berlinu i na sednici Saveta bezbednosti UN, kada je govorio o potpisivanju mirovnog sporazuma, priznanju nezavisnosti Kosova i članstvu u međunarodnim organizacijama, Dačić je nazvao pokušajem zloupotrebe dobre volje Beograda.

XS
SM
MD
LG