Linkovi

CG: Potrebna reforma policije


Predstavljanje Strategije razvoja Uprave policije (gov.me)
Predstavljanje Strategije razvoja Uprave policije (gov.me)

Da bi odgovorila izazovima koji se pred nju postavljaju, policija se mora reformisati i razviti u policijsku organizaciju u skladu sa evropskim standardima, poručio je ministar Raško Konjević

Jačanje vladavine prava je među najvažnijim zadacima od kojih zavisi nastavak evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore, a uloga Uprave policije u postizanju rezultata u toj oblasti je od izuzetnog značaja, ocijenjeno je na predstavljanju Strategije razvoja Uprave policije do 2020 godine

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da se radi o veoma važnom dokumentu za dalji razvoj Uprave policije. On je kazao da je na potrebu strateškog definisanja razvoja Uprave policije ukazano kroz akcioni plan za pregovaračko poglavlje 24, a ekspertsku pomoć u izradi Strategije pružila je Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

"Među najvažnijim zadacima, od kojih zavisi nastavak evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore, jeste jačanje vladavine prava, a uloga Uprave policije u postizanju rezultata u toj oblasti je od izuzetnog značaja", naveo je Konjević.

Kako je kazao, da bi odgovorila izazovima koji se pred nju postavljaju, policija se mora reformisati i razviti u policijsku organizaciju u skladu sa evropskim standardima.

Prema njegovim riječima, Strategija se, shodno tome, fokusirala na četiri ključna prioriteta od značaja za građane: na njihovu i bezbjednost njihove imovine, borbu protiv kriminala, graničnu bezbjednost i obezbjeđenje ličnosti i objekata, precizirao je Konjević.

"Borba protiv kriminala, posebno organizovanog, i visoke korupcije, biće u fokusu rada policije u narednom petogodišnjem periodu", kazao je Konjević.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković rekao je da predstoji period intenziviranja borbe protiv svih oblika kriminala i ugrožavanja čovjeka i osnovnih društvenih vrijednosti.

"U lancu krivične pravde, koji čine agencije za sprovođenje zakona, tužilaštvo i sud, sve karike mogu biti dobro uvezane. A to mogu biti samo ako budu čvrste i nesalomljive", naglasio je Stanković.

Zato, kako je kazao, pripremu strateških dokumenata za razvoj policije vidi istovremeno i kao jačanje lanca krivične pravde.

"Koji će se sve više stezati oko onih koji ugrožavaju i povrjeđuju zakonom zaštićena društvena dobra i vrijednosti", poručio je Stanković.

Prema njegovim riječima, tužilačka organizacija je posebno zainteresovana za unaprjeđenje kapaciteta Uprave policije za rad sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Janina Hrebičkova, kazala je da je Strategija dokument koji će pomoći policijskoj organizaciji da dostigne masimalan nivo efikasnosti.

"A pri tome će omogućiti da se stalno prate promjene u okruženju, kako bi se Strategija prilagodila konkretnim potrebama u realnom vremenu i kontekstu u državi i šire", kazala je Hrebičkova.

Ona je rekla da danas pred policijskim organima postoje brojni izazovi, koji zahtijevaju vrlo dobru saradnju i koordiniranu akciju na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Kako je kazala, geopolitička situacija se značajno mijenja, i mijenjaće se vrlo dinamično u narednim danima i godinama.

XS
SM
MD
LG