Linkovi

Djukanović: Protesti anticrnogorski i anti-NATO


Milo Djukanović:
Milo Djukanović:

Crnogorski predsednik Milo Djukanović je, komentarišući proteste u Podgorici, poručio da će oni "potrajati ukoliko organizatori čekaju pad vlade", napominjući da organizatora protesta, Demokratski Front, podržava samo 6% crnogorskih gradjana.

Crnogorski premijer Milo Đukanović, govoreći o protestima koji već već deseti dan traju u Podgorici, poručio je danas da odgovorna vlast ne smije sebi dozvoliti da se ponaša u skladu sa ultimatumima koje joj postavlja politička grupacija sa podrškom šest odsto građana.

Protesti će potrajati ukoliko organizatori čekaju pad Vlade, kazao je Đukanović i dodao da je crnogorska vlast pokazala svoj demokratski kapacitet.

„Organizator protesta je DF, politička grupacija čija je podrška, prema istraživanjima javnog mnjenja, oko šest odsto. Odgovorna vlast ne smije sebi dozvoliti da se ponaša u skladu sa ultimatima koje joj postavlja šest ili deset odsto, jer bi tako pokazala svoju neodgovornost prema onome što je demokratski izbor građana i što je stav 94 odsto javnosti koji ne učestvuju u tim manifestacijama koje organizuje DF“, kazao je premijer u emisiji Odgovoran odgovor na Radiju Crne Gore.

On je podsjetio da je, kad je u pitanju karakter protesta, kazao uoči početka okupljanja da nije samo riječ o zahtjevu za smjenu vlasti, nego je riječ o anticrnogorskim, antidemokratskim i antinato protestima.

„Organizatori su se veoma upregli u namjeri da obezbijede što je moguće širu podršku protestima iz međunarodne javnosti, međutim, ta podrška samo stiže iz Beograda, i to ne od državne politike Srbije, što je jako važno i što potvrđuje kvalitet novih međudržavnih odnosa Srbije i Crne Gore, nego samo od Demokratske stranke Srbije nekadašnjeg lidera Vojislava Koštunice, kruga koji je oštro kritikovao i svim sredstvima pokušavao da osujeti crnogorski put nezavisnosti“, rekao je premijer.

On smatra da je riječ o tome da se organizatori protesta vrlo oslanjaju na anticrnogorske političke strukture u okruženju. Đukanović je podsjetio na ocjene koje je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije saopštio u nedjelju, navodeći da su one antinatovske i antievropske.

„Bez obzira na to što su okupljanja mirna, ne znači da su demokratska, jer da bi bila demokratska, moraju biti u skladu sa Ustavom i zakonom. A da li su“, rekao je on.

Đukanović je rekao da su organi lokalne samouprave, koji su izdali dozvole organizatorima, bili su striktni da se bina ne smije postavljati tako da zatvori put ispred parlamenta i da, naravno, niko ne smije ni pomisliti da organizuje kamp naselje ispred parlamenta.

„Uprkos tome, organizatori protesta su uradili i jedno i drugo. Uradili su mnogo toga sa jasnom namjerom da isprovociraju državne organe da primjene silu prema učesnicima protesta i sebe dovedu u poziciju žrtve i dodaju sebi značaj koji, na njihovu žalost, organizujući ovaj protest, nijesu uspjeli da pribave“, kazao je Đukanović.

On smatra da je vlast postupila ispravno jer nije nasjela na provokaciju i nije željela da primjenuje silu prema učesnicima protesta, zbog neodgovornosti organizatora protesta.

U međuvremenu, Komunalna policija je najavila da će sjutra u 10.30 početi sa uklanjanjem bine i ostalog mobilijara koji koriste organizatori protetesta ukoliko to oni sami ne učine. Budući da je najavljena asistencija policije, mnogi se pribojavaju da bi baš tada moglo doći do ozbiljnijih incidenata.



XS
SM
MD
LG