Linkovi

Mediji u fokusu dijaloga u CG


Parlamentarni dijalog u Crnoj Gori (rtcg.me, Skupština)
Parlamentarni dijalog u Crnoj Gori (rtcg.me, Skupština)

U crnogorskom parlamentu nastavljeni su razgovori o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, sa fokusom na medije

Inicijativa opozicione Socijalističke narodne partije da se građani na referendumu izjasne o članstvu u NATO prije nego što zemlje članice ratifikuju pristupanje Crne Gore, naišla je na negativne reakcije u javnosti

Nacrtom Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore utvrđeno je da opozicija dobije četiri ministarstarska mjesta, poziciju potpredsjednika Vlade ali i mjesta u fondovima, upravama, agencijama. Danas se razgovaralo o medijima, prevashodno javnom servisu.

Uži tim lidera parlamentarnog dijaloga treba da pripremi sporazum do kraja nedjelje, a potom bi trebalo bi da ga verifikuju organi partija koje učestvuju u njemu. Opoziciona SNP je tražila gotovo sve ključne pozicije u Vladi, kao i referendum o priključenju NATO paralelno sa izborima.

Povodom inicijative SNP-a da se građani na referendumu izjasne o članstvu u NATO prije nego što su zemlje članice, a i Crna Gora ratifikovali zapisnik o pristupanju, iz Alijanse su za crnogorske medije saopštili da “NATO poštuje suvereno pravo država da same odlučuju o sopstvenim bezbjednosnim aranžmanima”, podsjećajući da “većina država članica NATO nije odlučila da na referendumu potvrdi članstvo”.

Iz NATO-a podsjećaju da su članstvo u Alijansi na referendumu potvrdile samo Mađarska i Slovenija.

Put ka NATO-u nezaustavljiv je i ide onako kako je planirano i poručeno 2. decembra, kad su nam 28 država članica otvorile vrata, objasnio je Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević. Nakon dva mjeseca od dobijanja pozivnice, kaže on, došlo je vrijeme za naredni korak - pristupne pregovore. Ako sve bude teklo po planu pregovore ćemo završiti do kraja aprila, kaže Garčević.

Budući da je i crnogorski premijer Milo Đukanović rekao da će se odluka o ulasku u NATO donijeti u crnogorskom parlamentu, sasvim je izvjesno da od inicijative SNP-a neće biti ništa.

XS
SM
MD
LG