Linkovi

Štajnmajer: Podrška članstvu CG u NATO


Crnogorski premijer Milo Đukanović i nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer tokom susreta u Berlinu (gov.me)
Crnogorski premijer Milo Đukanović i nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer tokom susreta u Berlinu (gov.me)

Nemački šef diplomatije je nakon susreta sa crnogorskim premijerom u Berlinu rekao da je Crna Gora pokazala jasnu orijentaciju prema evropskim vrednostima

Odnosi Crne Gore i Njemačke su u odličnoj fazi, ocijenili su danas u Berlinu, crnogorski premijer Milo Đukanović i šef njemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer.

Đukanović je ukazao na značaj nastavka integracionog procesa za cijeli region i njegovu stabilnost, dok je Štajnmajer naglasio da je na spoljnopolitičkom planu, naročito u kontekstu ukrajinske krize, Crna Gora pokazala jasnu orjentaciju prema evropskim vrijednostima.

Takođe bih želio da dodam da naša zemlja dugo vrijeme podržava članstvo Crne Gore u NATO-u. Preostala pitanja trenutno se razmatraju u okviru intenzivnih, fokusiranih razgovora sa NATO-m. Ukoliko ti razgovori daju pozitivan rezultat, a uvjeren sam da hoće, zalagaću se da ministri inostranih poslova NATO-a preuzmu naredne važne korake do kraja godine i pozovu Crnu Goru da se pridruži NATO-u.”

Crnu Goru uvijek potenciram kao uspješan primjer u regionu i htjeli bi vidjeti više primjera kao što je Crna Gora”, rekao je Štajnmajer. Crnogorski premijer rekao je da Crna Gora nastavlja da igra pozitivnu ulogu promotera evropskih i evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu.

"Činili smo to i u vremenu kada je bilo mukotrpno očuvati mir i multietnički sklad, činili smo to i u onom vremenu kada je trebalo promovisati demokratske vrijednosti u organizaciji referenduma o nezavisnosti, činimo to i danas kada Crna Gora veoma stabilno i veoma dinamično korača ka svojim evropskim i evroatlantskim ciljevima, naglasio je Đukanović.

XS
SM
MD
LG